/ Allmänt / I köket /

Focaccia

Här kommer ett tips på bröd som gjort succé härhemma. Lätt att göra, men som försvinner i ett nafs. Sonen konstaterade att det inte är lika mättande som en del andra bröd jag bakar men gott och att sältan var pricken över i:et.
Det är ett helt vitt bröd, vilket förklarar hans kommentar om mättnadskänsla. Jag bakar gärna grövre bröd annars, men detta är gott som variation. Brödet passar perfekt som tillbehör till soppa, men är också gott som det är. Det är enkelt att baka, men tar lite tid efterson det ska jäsas länge i två omgångar.
Receptet hittade jag i ett gammalt exemplar av Icakuriren, mars 2010.
 
50 g jäst
5 del ljummet vatten
ca 2 msk olivolja extra virgin
2 tsk havssalt (obs 1 tsk i degen och en tsk ovanpå brödet)
800 g vetemjöl
1 msk olivolja att ringla över

Ett bröd blir ca 30-35 bitar.
  • Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olja och 1 tsk av saltet.
  • Tillsätt mjöl och knåda. (Själv mäter jag inte mjölet utan arbetar in så mycket att degen släpper lätt.)
  • Jäs i övertäckt bunke 50-60 min.
  • Kavla ut degen i en långpanna, väl oljad.
  • Strö resten av saltet ovanpå deglpattan. Ringla olivolja över.
  • Pricka degplattan grovt genom att trycka ner fingrarna.
  • Låt degplattan jäsa ytterligare 50-60 min.
  • Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 25-30 min.
  • Låt brödet svalna på galler och dela i bitar vid servering.
Degen fungerar bra också som pizzadeg. Den kan även kryddas med örtkryddor, som variation.
/Elisabet :)
 
 
 
 
Blogg / Focaccia / Icakuriren / Mor och dotter blogg / brödrecept