/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

The fault in Our Stars

Igår kväll var jag och Isa och såg en förhandsvisning av filmen, som på svenska fått titeln Förr eller senare exploderar jag. Salongen var fylld av förväntansfulla ungdomar, mestadels tjejer och många hade läst boken av författaren John Green. Själva visningen i sig var en upplevelse, med alla känslor som böljade i salongen.
 
Storyn är riktigt riktigt bra. Den handlar om Hazel 16 år, som har cancer sedan hon var 13 år. Hennes mamma tycker att hon är deprimerad och läkaren rekommenderar att hon söker upp en stödgrupp. Något motvilligt går Hazel med på det och första mötet blir precis så knepigt som hon förväntade sig. Men hon går ändå dit en andra gång och möter då Augustus som är där med sin kompis Isaac. De blir vänner alla tre och historien vecklar ut sig. Hazel och Augustus byter favoritböcker. Hazels favorit "Ett storslaget lidande" blir en del av deras resa tillsammans. En resa som för dem till Amsterdam och hem igen. En av de starkare scenerna i filmen, är när de besöker Anna Franks hus. Hazel kämpar uppför trappa efter trappa, med sin ständige följeslagare - väskan med syrgas. I bakgrunden hörs citat ur Anne Franks dagbok. Citat som handlar om livet som instängd och gömd. Citat från en tonåring med en tonårings funderingar över livet.
 
Historien i sig är egentligen inte så märkvärdig, men den griper tag eftersom den tar upp existentiella frågor kring liv och död. Den lyfter fram en vardag som är verklig och där livet här och nu är det viktigaste, ja det ända tänkbara. Ändå finns där också tankar om vad som händer sedan. Vad som händer med de människor vi älskar och som blir kvar när någon dör alltför tidigt. Dör de också? Blir de bittra eller hittar de vidare i livet?
 
På en direkt fråga från Hazel, hur hennes föräldrar ska klara av att hon dör, inte om hon dör utan när, svarar hennes mamma: Du av alla människor vet att det går att leva med smärta!
Augustus skriver om henne: Jag har tur som får älska henne. Man kan inte välja om man ska bli sårad i den här världen, men man kan i viss mån välja vem som sårar en. Jag är glad över mina val. Jag hoppas att hon är glad över sina.
 
En stark film värd att se. På svenska biografer kommer den upp den 22 juni. Själv ska jag läsa boken nu. tror absolut att den är värd det!
Ett litet tack till Adlibris som bjöd på förhandsvisningen!
 
Elisabet :)