/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Själens ögon

"Jag behöver inte förstå vad han säger.
Jag vet vad han säger."
 
"Människans heligaste plikt är att hålla själens ögon öppna,
då vet man mer än man förstår."
 
På tågresan häromdagen satt jag och lyssnade på Theodor Kallifatides sommarprat från juli 2013. (Det är verligen fantastiskt att så många fina program finns att lyssna på via Sveriges Radios arkiv!) I de första raderna är det Kallifatides pappa som citeras. Han är på besök i Sverige och hittar en vän i sonens granne på Gotland. De samtalar om växter och livet. Den ena talar grekiska och den andre gotländska och de förstår varandra utmärkt. Det andra citatet är Kallifatides, då han reflekterar över det där samtalet, mellan de äldre männen.
 
De där orden och bilden jag såg framför mig av de två männen, framkallade en annan minnesbild. Jag var nitton år och volontär i Kongo-Kinshasa (som då fortfarande hette Zaïre). Vid jul kom min familj ned för att hälsa på och med sig hade de en äldre man som skulle hälsa på sin dotter. Den äldre mannen hade hela sitt liv arbetat i skogen och kunde inget annat språk än svenska. Vi tog med dem ut i regnskogen och en lokal guide, som arbetade med avverkning och skogsvård tog oss med runt. Han visade och berättade. Samma sak inträffade. De två männen fann varandra och vi slutade ganska snart att tolka dem emellan. Det behövdes helt enkelt inte. På något sätt förstod de varandra ändå, där de gick mellan de ofantliga träden vars tjocka stammar krävde hela vår grupp för att omfamna.
 
Sedan dess har jag varit med om det vid flera tillfällen och det är alltid lika fascinerande. Om ett gemensamt intresse finns och om viljan att kommunicera finns där - så går det. Tänk om vi kunde lita lite mer på den förmåga som ligger djupare ner inom oss. Jag tycker att Kallifatides uttrycker det så vackert när han kallar det för att "hålla själens ögon öppna". Låt oss öva oss i det - att hålla vår själs ögon öppna!
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Theodor Kallifatides / citat / livsvisdom / själens ögon