/ Allmänt / I köket /

Knäckig rabarberpaj

Tänk så bra med vänner som delar med sig! Vi har som bekant ingen trädgård och skulle därmed inte ha möjlighet att njuta av frukterna från en sådan - om det inte vore för våra vänner. Någon erbjuder vinbär, en annan zucchini och från ytterligare ett annat håll vankas det rabarber... Jag blir lika glad varje år då frågan kommer, lika försynt: 
"Hur är det - vill du ha lite rabarber i år också?" 
"Ja tack!" är mitt återkommande svar.
 
Häromdagen kom den första leveransen. Ungefär samtidigt kom senaste numret av Buffé. Där fanns ett för mig nytt recept på rabarberpaj som jag testade i går kväll. Alla i familjen gillade det skarpt, trots att alla inte är lika förtjusta i rabarber som jag. Pajen får en smak av knäck. Den innehåller en hel del socker, men som mina barn numera brukar citera mig: "Ska det va' så ska det!" Kommer av att jag inte bakar sötsaker så ofta. Men när jag gör exempelvis bullar, så får det gärna vara riktigt smör i... och lagom mycket socker...
 
Recept på knäckig rabarberpaj (hämtat från Ica:s mattidning Buffé nr 5:2015)
 
150 g smör
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
1 krm salt
Ca 500 g rabarber
 
(Tror dock att jag nästa gång kommer att minska på sockermängden till hälften - dock inte sirapen.)
 
Smält smöret, låt det bubbla på svag värme tills det blir gyllene och doftar nötigt.
Dra av från värmen och blanda i alla torra ingredienser.
Skär rabarbern i bitar och läng dem i en smord form. 
Klicka över smeten och grädda i ugnen på 175 grader, ca 45 minuter.
 
Jag serverade pajen med vaniljglass.
 
/Elisabet :)
Blogg / Ica Buffé / Mor och dotter blogg / Rabarber / recept på rabarberpaj
#1 / / ronja:

låter ju underbart :)

Svar: Precis! Testa gärna. Den gick dessutom fort att göra.
Kram, Elisabet :)
Morochdotters