/ Allmänt / Vardagsprat /

"Black Friday" provocerar

När jag bläddrar i morgonens tidning slår annonserna emot mig. Varenda större affär tycks ha hakat på trenden med "Black Friday". Annonserna som uppmanar oss att handla ännu mer, sitter sida vid sida med artiklar som talar om att vi inte har råd att ta emot människor på flykt. Det provocerar. Vi ska köpa kläder, teknikvaror, resor. Vi ska köpa nya leksaker och pynta våra hem. Samtidigt har vi många i vår omedelbara närhet som inte har tak över huvudet. Samtidigt stänger vi våra gränser.
 
För bara ett par år sedan var detta en dag som inte existerade i vårt land. Som jag minns det dök dagen upp här först 2013. Vad står det för? Varför en "svart" fredag? Enligt Wikepedia är det en klämdag som skapats i USA, för att låta Thanksgiving bli en långhelg. Från början var uttrycket en beskrivning av alla människor som rörde sig hemåt, efter att ha umgåtts med familjen och släkten på Thanksgiving. Först senare kom det också att symbolisera de "svarta siffrorna" i affärernas bokföring, vilket betyder att de sålt extra bra... Varför ska vi ha detta i Sverige? Säkert ett sätt för handlarna att få oss att sprida ut vårt julhandlande och därmed få oss att köpa mer. När jag var liten minns jag Första Advent som starten på julhandeln. Det var något av en fest, då affärerna var öppna längre och julskyltningen avtäcktes. Att den dagen inte längre har samma attraktionskraft beror nog på att handlarna själva numera startar julskyltningen allt tidigare. 
 
Återigen - jag blir provocerad. Blir inte detta något av en flykt? Vänd bort blicken ett tag. Köp dig lite lycka "för det är du värd."
 
På måndag startar det stora och viktiga klimatmötet i Paris. Vi vet att det är hög tid att ta hand om vår planet. Det är knappast mer konsumtion vi behöver. Snarare mindre och framförallt en bättre och mer hållbar konsumtion. Ett sätt att leva där vi tar tillvara naturens resurser, där vi delar på det vi har. Där vi tar tillvara det som redan producerats för att ge det en längre livslängd. Egentligen borde en "Black Friday" kanske vara en köpfri dag. En påminnelse om att vi borde tänka över hur och vad vi konsumerar!
 
/Eliabet :)
Black Friday / Blogg / Mor och dotter blogg / Människovärde / flyktingpolitik / julklappar / klimatmöte