/ Allmänt / I köket /

Hemgjord sylt - en lyx!

Igår gjorde jag sylt på röda vinbär och en marmelad på en mix av rabarber och morot. Båda riktigt goda. Vill du ha grundreceptet på marmeladen, så kommer det här:
 
1 kg rabarber
1 kg morötter
1 kg socker
  • Skär rabarbern i bitar. 
  • Skala och hacka morötterna i små bitar. 
  • (Har du tillgång till en matberedare kan du med fördel hacka råvarorna i den.)
  • Häll alla tre ingredienserna i en kastrull och koka upp. Obs - tillsätt inte något vatten! Ravarbern saftar ur tillräckligt.
  • Koka upp och sänk därefter värmen. Låt marmeladen småkoka i ca 30 minuter.
  • Häll upp den kokhet i glasburkar som du har värmt upp innan. Fyll dem ända upp till kanten och sätt på locket när marmeladen fortfarande är varm. Då bildas ett vakum, som gör att marmeladen håller längre. Förvara den i kylskåp.
Själv minskar jag på mängden socker. Jag tillsätter lite i taget då marmeladen redan kokar och smakar av vart efter, eftersom jag inte gillar när det blir alltför sött. Marmeladen passar även utmärkt till exempelvis pannkakor.
 
Lycka till! 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Rabarber / recept rabarber / röda vinbär / skörd