/ Allmänt / I köket /

Veganskt i sötsur sås

En god vän bad om lite veganska recept, så här kommer en variant som jag lagade igår.
 
SÖTSUR SOJASÅS, ca 4 portioner
 
4 dl vatten
2 tsk vetemjöl
2 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
2 msk honung
1 msk äppelcidervinäger
1 pressad vitlöksklyfta
  • Blanda alla ingredienser utom mjölet och låt det koka upp.
  • Rör ut mjölet i lite vatten och häll ner det i såsen samtidigt som du rör, för att det inte ska klimpa sig.
  • Sänk värmen till lägsta och låt såsen stå och puttra.
 
GRÖNSAKER
 
2 morötter
1/2 purjolök
1 burk hela champinjoner (alt skivade)
1 liten aubergine
1 liten squash (Det går även bra att bara använda squash - ingen aubergine, ta då en stor eller två små squash.)
vetemjöl att panera med
 
Eventuellt jordnötter vid servering.
  • Skala och skiva morötterna i rondeller. Lägg dem i såsen tillsammans med champinjonerna.
  • Skär aubergine och squash i stavar ca 4 x 1 cm. Vänd dem i vetemjöl och stek dem lätt gyllene. De får dock gärna vara lite krispiga fortfarande. Stoppa ned dem i såsen vartefter.
  • Skiva sist purjolöken i smala rondeller och tillsätt på slutet. Då behåller de lite tuggmotstånd.
Låt allt koka samman och servera rätten tillsammans med ris och någon färsk grönsak. På bilden ovan är det rondeller av stammen på broccolin som serveras. För den som gillar jordnötter är det ett gott tillbehör till den här rätten. De salta jordnötterna bryter av mot den sötsura såsen.
 
Tips: Samma sås smakar utmärkt att använda till kött. Aubergine och squash byts då ut mot fläskkött, som strimlas och rullas i vetemjöl och bryns innan det läggs ner i såsen. Samma procedur som ovan. Eftersom vi här hemma har både vegetarianer och köttätare så gjorde jag helt enkelt två varianter av i princip samma rätt.
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / sötsur sås / veganskt / veganskt recept