/ Allmänt / Vardagsprat /

Hjälpande händer i Stockholm idag

Vilken eftermiddag och kväll! Dådet i centrala Stockholm har påverkat oss alla. Mina tankar går till dem som idag har fått sina liv brutalt förändrade. De som mist någon älskad. De som skadats, fysiskt och psykiskt. De som på olika sätt bistått de drabbade. Det finns många berättelser idag om både yrkesfolk och andra människor som funnits i närheten av dådet och som agerat och stöttat. Men ringarna är större än så.
 
När hela stadens lokaltrafik stängts av har många varit strandsatta och fått söka sig andra vägar hem. Själv var jag en bra bit hemifrån då arbetsdagen var slut och kom inte särskilt långt. Efter ett tag valde jag att gå in på ett café för att vänta och se om lokaltrafiken skulle komma igång, eller biltrafiken lätta. Jag var inte ensam. Som ofta när något händer var det fler än vanligt som samtalade med varandra. Ägaren ordnade så att de som kom in fick utrymme och lät folk stanna kvar även när det egentligen var dags att stänga. Mitt i allt blev det en fin och varm gemenskap därinne. Människor pratade med varandra, också om annat än det som hänt. Samtal om vardagen och tankar om livet.
 
Själv hittade jag en granne där på caféet. Ja, inte någon jag kände sedan tidigare, men det framkom ganska snart när vi började prata. När det så småningom var dags att ge sig av var det tillsammans med henne och hennes familj. I bil genom stadens ytterkanter. En resa som naturligt nog tog längre tid än vanligt och gav utrymme att lära känna varandra lite mer. Många liknande berättelser har skapats dag. Människor, som utan att känna varandra har gett en hjälpande hand, öppnat sina hem och arbetsplatser, stöttat och hjälpt med det de har kunnat. Det är ett starkt vittnesbörd om medmänsklighet, värme och närhet. Det känns gott att bära med sig, när en så svår situation inträffar. Låt våra ljus brinna!
 
"Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte överunnit det."  
 
Bibeln, Johannes evangelium, kap 1, vers 5
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Stockholm / tankar 7 april