/ Allmänt / Resor /

En by vi återkommer till

Det är 24 år sedan jag var här första gången. I Froeschwiller, en liten by i norra Alsace. Det var för att hälsa på ett litet underverk, min och mannens guddotter. Sedan dess har vi kommit tillbaka ett antal gånger genom åren. Också i år stannade vi till några dagar för att hälsa på våra vänner och för att fira guddotterns födelsedag, som vi lyckades pricka in. Guddottern kom åkande från Strasbourg för att bli firad.
 
Gatorna är välbekanta för oss och nyheter noteras förstås. Som brödautomaten, där det går att köpa färskt bröd. Jag vet inte hur ofta den fylls på, men i alla fall på morgonen och framåt kvällen. Fiffigt förstås, men samtidigt lite sorgligt, eftersom det betyder att den lilla bod med en försäljare som fanns tidigare, inte längre existerar. Sedan länge var det ett bageri i samhället intill som kom med brödet, men det fanns i alla fall en person att samtala med. Jag tänker att det ändå betyder mycket för de äldre.
 
Byn har sin historia. Runt omkring finns ett antal monument uppsatta som berättar om det fransk-tyska kriget i slutet av 1800-talet. Den 6 augusti 1870 stod ett slag just i den här byn. Målningen ovan fnns på ett av de vanliga bostadshusen.
 
Det blev sköna dagar, med tid att umgås, prata och bara vara. Trots att det inte blir så ofta vi ses, eller kanske just därför finns det återkommande inslag i programmet. Som den traditionsenliga måltiden med La Tarte Flambée och promenaden runt byn. När vi startade var det strålande solsken.
 
Landskapet omkring är mäktigt, med böljande jordbruksmarker...
 
...och bergen med sin skog, längst bort, som utgör gränsen mot Tyskland. Gränsområdet kallas för "La forêt Noire" (Den svarta skogen). Just den här dagen var det ett mycket passande namn, eftersom molnen hopade sig alltmer...
 
...och närmade sig oss bakifrån. Vi genade över fälten...
 
Men regnet kom ifatt oss och vi fick söka skydd.
 
Träden fungerade bra som paraplyn och en stund senare kunde vi komma tillbaka torra till byn...
 
(Då vi var här för två år sedan gjorde vi ett besök i "Barfotaparken", i Ludwigswinkel.)
 
/Elisabet :)
Alsace / Bila genom Europa / Blogg / Froeschwiller / Mor och dotter blogg / semester i Frankrike
#1 / / norrbotten emma:

fina foton!

/Lillemmish