/ Allmänt / Vardagsprat /

Miljövänlig adventskalender

Advent. I fönstren har ljusen och stjärnan fått ta plats. De lyser upp i mörkret och jag känner en glädje inombords, när jag ser hur det lyser i grannarnas fönster runt omkring. Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det. Orden från Johannesevangeliet finns ofta i mitt medvetande just nu. Här hemma har vi börjat räkna dagarna tills det vänder och dagarna börjar bli längre igen.
 
Advent är på sitt sätt en av de viktigaste högtiderna för mig. Det är en period som talar om hopp, ljus och glädje i en period som i sig är just kall och mörk. I rummet intill lyssnar yngsta dottern på adventsmusik. Det är igenkännandets glädje. På något sätt känns det som att just Advent har fått vara ifred och inte kommersialiserats sönder helt. Kanske för att det pågår så mycket annat samtidigt. Visst pågår kommersen, men det är snarare förspelet till julhetsen och klapparna - än advent, som är i fokus i handeln.
 
På nyheterna konstaterade de ikväll att svenskarna konsumerar mer än någonsin. Även om många handlar second hand och ekologiskt, så handlas det som aldrig förr. Och därmed gör vi som folk ett allt större miljöavtryck. Men det finns motrörelser, som gör sig hörda. Svenska kyrkan har sedan några år gett ut Alternativa adventskalendrar. Kanske något att testa. Årets variant hittar du om du söker på Alternativ julkalender, Svenska kyrkan...
 
Jag önskar dig, mig själv och oss alla en fin Adventstid. En tid där det som verkligen betyder något får utrymme. En tid när vi får sprida ljus och värme till varandra. Glad Advent!
 
För ett par år sedan föreslog jag en Adventsrevolution...
 
/Elisabet :)
Advent / Adventskaktus / Blogg / Första Advent / Mor och dotter blogg / Traditioner / december / ljus och mörker