/ Allmänt / Vardagsprat /

Ärliga möten

Jag berättar en historia och du lyssnar. Vi möts i berättelsen.
Det är berättelsens magi och den har sina egna lagar. 
 
Peter Hoeg
 
Mitt liv är fyllt av berättelser. Mina egna och andras. Vackra berättelser, sorgliga, starka, kantiga, mörka, ljusa. Sällan är en berättelse bara ljus, eller bara mörk. Ofta finns där ett stort spektra av färger.
 
Vissa dagar är mer än andra fyllda av berättandet, som igår. Jag fick kliva in i och dela andras erfarenheter och jag fick dela mina. Som så många gånger förut fick jag uppleva hur våra olika berättelser krokade tag i varandra. Där fanns igenkänning och det skapades en stark närvaro i stunden. Det är stort varje gång det händer! I berättandet finns en egen kraft. När människor öppnar sig fär varandra, när vi finns fullt närvarande i mötet så sker något.
 
På förmiddagen var jag värd för en föreläsning med rubriken: Våga fråga om: självmord. Ett ämne som självklart berör många av oss. Huvudföreläsare var Ullakarin Nyberg, suicidforskare, överläkare i psykiatri och författare till boken "Konsten att rädda liv". Hennes sätt att dela med sig av sina erfarenheter skapade en närhet i salen som gick att ta på. Jag tror inte att någon gick därifrån opåverkad. Det gav en varm eftersmak, fylld av hopp och tillförsikt. Med på föreläsningen fanns också MIND självmordslinjen och SPES - Suicidprevention och Efterlevandestöd, för att berätta om sina respektiva arbeten.
 
Eftermiddagens och kvällens möten fortsatte med samma varma känsla av just närhet. Då jag på kvällen medverkade i en mässa hände det där förunderliga som inträffar nu och då, att pusselbitar läggs till varandra. Mina ord länkades in i en sång jag aldrig hört förut. 
 
När våra livsberättelser möts och vi vågar vara ärliga och öppna med både det som är vackert och det som är svårt, så händer något. Sår kan läka.
 
/Elisabet :)
Blogg / Konsten att rädda liv / Mor och dotter blogg / Självmord / Ullakarin Nyberg / livsberättelser / livserfarenhet