/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Förintelsens minnesdag - en utmaning för oss alla

Det som hjälpte Hitler att komma till makten finns även idag:
Missnöjet med politiker, svaga politiker som inte visar
någon riktning, rädsla för det främmande, egoism. I dag
är det lättare att säga nedsättande saker om människor.
Det finns också en ovilja att se sina egna fördomar, att
i stället tänka att det är andra som inte gillar mig, att det
är bäst att anfalla först. Hitler trodde fullt och fast att
judarna hotade den rena tyska rasen.
Hédi Fried, 92
I dagens DN
 
 
Det är förintelsens minnesdag idag och vi ser ut att vara svårt att lära av historien. Hédi Fried har ägnat hela sitt liv åt att berätta för unga människor om sina och sitt folks erfarenheter. Som författare och psykolog har hon arbetat för läkande och helande processer. Hon har en förmåga att sätta ord, både på vår samtid och det som har varit. 
 
"Idag är det lättare att säga nedsättande saker om människor." Ja, helt klart. En del av skulden för detta tillskriver vi de sociala medierna, där det blivit så lätt att agera fort, utan eftertanke. Men det räcker inte. Vi måste alla ta vårt ansvar för att skapa bra miljöer och forum för goda samtal. Som i allt tror jag att vi lär oss bäst genom att få vara med om det.
 
Det finns helt klart "en ovilja att se sina egna fördomar". Förmågan att reflektera över sig själv och sitt eget handlande är det många som saknar. Tyvärr tror jag att det är en konsekvens av vårt allt mer individcentrerade samhälle. Jag tror att vi lär känna oss själva i mötet med andra människor. Om vi bara möter dem som är lika oss själva, så missar vi möjligheten att lära känna oss själva bättre. Mötet med det som är annorlunda, mötet med andras erfarenheter och tankar utmanar mig och mina erfarenheter. Det hjälper mig att se med andra ögon och få en ny förståelse.
 
När vi vågar kliva ur vårt eget och engagerar oss i andra människor, händer också något med oss själva. Vi växer, utvecklas och får perspektiv på det som är vårt eget. En del av det vi förut prioriterat blir mindre viktigt. Annat blir ännu viktigare än förut. Dessutom vet jag av erfarenhet att jag får så mycket tillbaka i mötet med andra. Kärlek, respekt, energi, värme... Och tillsammans med andra blir livet mindre ensamt. 
 
När jag läser Hédi Fieds text känner jag återigen hur viktigt det är att arbeta för att skapa platser där människor möts. Skapa rum för goda samtal, där det är okej att "provprata" och tänka högt tillsammans. Platser där det är okej att ändra ståndpunkt att kunna säga "jag vet inte, men vill gärna lära mig mer". Platser där vi respekterar olikheter. Att bygga murar, stänga gränser och skapa starkare försvar tror jag inte är rätt väg att gå. Däremot tror jag på att öppna dörrar och att bygga broar, både bokstavligt och bildligt.
 
Det är förintelsens minnesdag idag. I mina möten med barn och ungdomar idag vill jag tala om möjligheter som finns och inte blunda för utmaningarna.
 
/Elisabet :)
Blogg / DN / Förintelsens minnesdag / Hédi Fried / Mor och dotter blogg / mötesplats
#1 / / Longevity - en blogg om hälsa:

Det är ganska skrämmande hur vi sakta kan beskåda tendenser till en historia på väg att upprepas. Jag tycker det känns läskigt jag

Svar: Ja, det är läskigt. Och just därför är det så viktigt att inte sticka huvudet i sanden. Jag är helt övertygad om att det går att påverka den situation som vi befinner oss i. Men vi behöver vara många som gör det tillsammans. Det sker också mycket gott just nu och de krafterna behöver lyftas fram och vi som vill detta behöver hitta varandra.
/Elisabet :)
Morochdotters