/ Allmänt / Resor /

Heiligenstein - en riktig vinby

Ett av stoppen under vår vistelse i Alsace, Frankrike, var den lilla byn Heiligenstein. Här bor numera en av mannens kamrater från studietiden. Det blev en kväll fylld av minnen och återknytande av kontakter för fyra som studerat ihop för ett antal år sedan. 
 
I byn bor inte mer än 1000 personer, men på huvudgatan trängs de lokala vinproducenterna och erbjuder avsmakning av vinet som odlas runt omkring byn, inom en radie av bara några kilometer.
 
Vår värd tog med oss till en av vinproducenterna, som är en vän till familjen. Vi bjöds ner i själva vinkällaren, där det just då pågick en livlig aktivitet.
 
Alla tunnor skulle tömmas och rengöras för att kunna ta emot årets skörd.
 
Här demonstrerar ägaren hur vinet tappas upp på flaskor.
 
Därefter var det dags för vinprovningen...
 
Druvan Klevener de Heiligenstein odlas på enbart 100 hektar i Alsace. Odlingen är genom dekret begränsad till byn Heiligenstein och till grannbyarna Bourgheim, Gertwiller, Goxwiller, och Obernai, sedan mitten av 1700-talet. I juni 1971 blev druvan Klevener de Heiligenstein erkänd som en av de 7 "ädla" druvorna i Alsace.
 
Valnötter på väg att mogna.
 
Och som i många byar i Alsace är trädgårdarna fyllda av blommor. Så vackert.
 
Heiligenstein ligger inte långt ifrån Obernai, som vi besökte på vår Frankriketur för ett par år sedan. Ett otroligt vackert område, men med ett helt annat landskap än det vi mötte i Normandie några dagar tidigare. Jag kan inte låta bli att slås av mångfalden i naturen. Allt är vackert, på sitt sätt.
 
Elisabet :)
Alsace / Blogg / Heiligenstein / Mor och dotter blogg / Resa i Europa / bilsemester / vinproducent