/ Allmänt / Foto /

En tur till Stenhamra

Vi var tre i familjen som gjorde en tur på Nationaldagens eftermiddag. I stället för att bege oss till några av alla de firanden som erbjöds valde vi att åka ut till Stenhamra, ute på Färingsö. 
 
Här finns en vacker miljö, som är en del av Stockholms historia. En historia vi alltjämt trampar på dagligdags. Gatstenar i granit. Stenhamra stenhuggeri och stenbrott grundades 1884 för att förse Stockholm med gatsten. Det gick och går åt en hel del sten till stadens alla gator, kajer och parker. Verksamheten i Stenhamra pågick till 1937. Idag finns området bevarat och det går att besöka både dagbrotten, som nu är vattenfyllda och stenhuggarbyn intill. 
 
Tjärblomster.
 
Området består av granitberg och sluttar ner mot Långtarmen, en del av Mälaren. Det ligger i princip mitt emot den plats vi besökte för några veckor sedan, som kallas för Den blå lagunen.
 
 
Här och var finns fortfarande rester av skärvstenstippen.
 
Jag kan förstås inte låta bli att fotografera växter när jag är ute. Här är det en rönn som snart har blommat ut.
 
Solen glittrade i vattnet. Vilket ljusspel!
 
 
 
Den dramatiska miljön har gjort att flera scener av filmspelningar förlagts hit. Bland annat några av Astrid Lindgrens filmer, som "På rymmen med Pipps Långstrump" och "Bröderna Lejonhjärta". Även Ingmar Bergman och Lasse Hallström har varit här och filmat. När vi var där höll en grupp musiker på att spela in en musikvideo vid ett av dagbrotten. Det är en plats som på en gång är oerhört vacker och samtidigt brutal. Kluvna bergväggar. Stenar som möter vattnet. Och runtomkring en grönska som bäddar in allt.
 
/Elisabet :)
Blogg / Stenhamra / Stockholm / mor och dotters blogg / naturbilder / stenbrott