/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

En fråga kan rädda liv

Idag hade jag än en gång förmånen att lyssna till Ullakarin Nyberg när hon talar om att bemöta människor med tankar om självmord och anhöriga. Med värme, stor kunskap och personligt engagemang talar hon om det svåra ämnet på ett sätt som ger hopp och sprider glädje. Gång på gång talar hon om vikten att våga finnas närvarande, att våga fråga och framförallt att våga lyssna. Att fråga hur det är och att våga vänta så länge på svaret att det kan kännas obekvämt. "När jag sitter där som läkare finns det alltid två experter i rummet. Det är jag och det är den som sitter mitt emot mig. Personen ifråga är den som känner sig själv bäst."
 
Ullacarin pratar också om vikten av att få berätta sin egen berättelse, något jag ofta återkommer till. Men för att kunna berätta vår berättelse behöver vi någon som kan lyssna. Ibland behöver vi få hjälp att komma igång genom att någon ställer en nyfiken och ärlig fråga. Någon som inte har något behov av att berätta sin egen historia just då, men som kan låta den vara en klangbotten i mötet med den andra. 
 
En fråga kan rädda liv. Ändå är vi ofta så rädda för att fråga, särskilt när vi inte har några svar. Men alla frågor måste inte ha något svar. Det betyder mycket bara att de finns och att vi genom att ställa dem bekräftar att livet långt ifrån är enkelt. Jag förstår att du inte tycker att livet är värt att leva mer, men jag vill finnas där för att visa dig att du är viktig och att livet innehåller mer än det du ser just nu.
 
Vi är utrustade med varandra. När vi vågar mötas i det som är svårt sker viktiga saker. Vi är många som efter en svår upplevelse kan konstatera att vi inte önskar någon annan att få uppleva samma sak. Men att det vi varit med om ändå har berikat vårat liv och gjort att vi kan möta andra människor på ett annat sätt. Kanske med en större ödmjukhet. En större insikt om hur komplext livet faktiskt är. 
 
/Elisabet :)
Här skriver jag om mitt förra möte med Ullakarin Nyberg.
Blogg / Mor och dotter blogg / Självmord / Ullakarin Nyberg / konsten att lyssna / suicid
#1 / / Anita:

Bra skrivet !

Svar: Tack! Det är ett ämne som berör!
/Elisabet :)
Morochdotters