/ Allmänt / Vardagsprat /

Ondska

Ondska hör knappast till det vanligaste samtalsämnet, vid middagsborden. Men jag tror att det är viktigt att våga prata om det som är ont och det som gör ont. Genom att sätta ord på det, blir det mindre skrämmande. Ondska är en mäktig kraft och vi möter den i våra egna liv och i vår värld. Jag tänker att ondska är det som skapar splittring och hemlöshet. Det som sårar och förstör.  
 
Genom att möta det tillsammans med andra så skapas en motkraft. En kraft för enhet, upprättelse och gemenskap. Att kämpa för det goda är att skapa platser för ett vi. Platser där människor får känna sig hemma och trygga. Platser där vi kan vara oss själva. Platser där vi kan växa och blomma genom att både bidra med det vi har och låta andra få göra detsamma.
 
Många av oss är rädda för är att få en spricka i vår välpolerade fasad, i ytan. Rädda för att visa upp och tala om de mindre fina sidorna i våra liv. Men jag tror att de där sprickorna som kommer förr eller senare, kan vara en befrielse. Leonard Cohen skriver i ett känt citat: There is a crack in everything that is how the light gets in. Det finns en spricka i allt, det är så ljuset kommer in.
 
För mig är det också en bild av tro. Ljuset som tränger igenom sprickan, med hopp och liv. Den kristna tron bygger på Gud som bär sår. En Gud som utmanar oss att vara en del av ett vi. När jag läser evangeliernas berättelser om Jesus ser jag inte någon som går in och tar bort allt ont. Jag ser någon som säger, ta min hand så går vi tillsammans. Du behöver inte vara ensam med det som du går igenom just nu. Tro handlar för mig om att få hjälp att få syn på sig själv och den verklighet vi lever i. Det handlar inte om att fly, utan om att hitta en väg och en möjlighet att resa sig upp, sträcka på ryggen och gå vidare.

"Som jag har älskat er skall också ni älska varandra. Alla ska förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek." [1] Att älska innebär inte att alltid stryka medhårs, eller att acceptera vad som helst. Att älska är att visa kärlek i ord och handling oavsett vad som händer, med tydlighet och närvaro. Ibland innebär kärleken att vi måste säga nej och att sätta gränser. Andra gånger är det vårt ja som behövs och att spränga gränser. Allt gjort med omsorg, omtanke och respekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                             

 

                                                                                                                                                                                   

/Elisabet :)

 

Bilderna är tagna i Köpenhamn #streetart

 

 

 

 


[1]  Johannes evangelium 13:34-35

Blogg / Gemenskap / Mor och dotter blogg / citat Leonard Cohen / hemlöshet / kärlek / ondska / relationer