/ Allmänt / Vardagsprat /

Det är ju bara ett klick

Be carefull with your words.
They can only be forgiven,
not forgotten.
 
Det går så fort att säga dem, orden. Det går så fort att klicka och skicka iväg en bild, ett ord, en hastigt tänkt tanke. Men det går inte att göra det ogjort. När ordet, bilden, tanken är utlagd finns den där och lever sitt eget liv. Sticker, sårar, retar. Ett förtroende som kan ta år att bygga upp, kan raseras på en enda liten sekund.
 
Är det något vi behöver vakta på så är det vår tunga. Det är något folk har vetat i alla tider. Ordsråksboken i Bibeln innehåller en mängd ord som talar om det. Men också om motsatsen. Att goda ord kan hela och befria.
 
 Tanklösa ord kan såra som svärd,
men den vises tal ger läkedom.
Ordspråksboken 12:18
 
Idag går det så fort att sprida ord, bilder och tankar till en stor krets människor. Ändå känns det så anonymt och skyddat när vi sitter bakom tangentbordet. Det är ju bara ord... Vi har yttrandefrihet... Alla har rätt att... Ja, vi har många rättigheter i vårt land, vi har fantastiska möjligheter att komma till tals och att sprida våra åsikter. Men med rättigheterna följer alltid skyldigheter. Det finns alltid en mottagare. Det vi sänder ut tas emot och tolkas. Satir och blinkningar syns inte alltid i skrift. Tonfallet uteblir helt. Så mycket viktigare då att fundera en extra gång vad vi vill förmedla. För att inte såra i onödan. För en tagg som en gång trängt in, är svår att dra ur.
 
/Elisabet :) 
Blogg / Mor och dotter blogg / kommunikation / ord / ordens betydelse / ordspråksboken