/ Allmänt / Foto /

Söndag på söders höjder

En höstsöndag på söder i Stockholm. Blå himmel. Höstfärger. Glada människor. Och ett gäng bilder.
 
 
Ofta när jag går i de här kvarteren tänker jag på hur många andra som har gått här. Här finns så mycket av både historia och historier. Människors berättelser lever kvar i husen och vägarna.
 
Inte långt från Södra Latins gymnasium finns en staty jag tycker om; "Torggumma", av Lena Lervik. En bronsplatta berättar: Hit till detta kvarter, Noe Ark, kom torggummorna från stadens ytterområden, lämnade häst och vagn vid stallarna och vandrade sedan ner till Slussen, för att där ta sig över till Kornhamnstorg, där de sålde sina grönsaker, frukter och fiskar. Förmodligen hade de också sina barn med sig, som denna kvinna. 
 
Blicken de ger varandra är intensiv och där finns så mycket av närhet och kommunikation. Samtidigt berättar hela statyn om ett liv som på många sätt liknar vårt eget, trots att samhället hunnit förändras mycket sedan tiden med häst och vagn. Människor har i alla tider försökt få ihop livet.
 
Detta gytter av gator, som utgör Gamla stan, var en gång i tiden ännu mer tätbebyggt. Vi klagar över dagens bostadsbrist, men det är knappast något nytt problem.
 
Också när en promenerar utmed Monteliusvägen hörs det ständiga bruset från staden, som alltid är närvarande. Så många människor vi är, som delar samma utrymme, som kallar detta för vår stad!
 
 
Gamla hus, insprängda bland de mer moderna.
 
Och på Mariatorget pågår torghandeln.
 
 
Och i parken har sommarens färger bytts ut mot höstens. Det är på något sätt skönt, när inte bara människorna klär om, utan också vår omgivning. Nu är det höst och det är som det ska. 
 
Är du nyfiken på Söders historia kan du läsa om Anna Lindhagen och Stigbergets borgarrum, på Fjällgatan 34 och om Sidenväveriet på Repslagargatan och när kvinnorna fick rätt att kalla sig hantverkare.
 
/Elisabet :)
Blogg / Monteliusvägen / Mor och dotter blogg / Stockholm / Söders höjder / höstbilder