/ Allmänt / Resor /

St Maria kyrka i Lübeck

När vi besökte Lübeck i somras var St Maria den ende av de många kyrkorna i Gamla stan, som vi besökte. Det är Tysklands tredje största kyrka och har med sin gotiska stil varit förebild för flera kyrkor i Österjöområdet. Kyrkan byggdes på 1200-talet och har restaurerats genom åren. Palmsöndagen 1942 bombades den och var helt förstörd. Folket bestämde sig dock för att bygga upp den igen och då i så stor utsträckning som möjligt följa den ursprungliga tanken med kyrkan.
 
 
 
Jag vet inte om utställningen är permanent, men när vi var där fanns ett antal stora bilder på plats från när kyrkan bombades och sedan byggdes upp på nytt. En hel stad i ruiner.
 
 
När klocktornet rasade ihop föll de två stora klockorna till marken. Nu finns de där som en tydlig påminnelse om krigets meningslöshet. Att se dem ligga där, belysta, krackelerade var en star upplevelse.
 
Intill klockorna fanns "The Cross of the nails" eller "The Cross of reconciliation". Som ett tecken på försoningens möjlighet. För mig var det en stark upplevelse att se den här delen av kyrkan, tillsammans med bilderna av bombernas förstörande kraft och den vackra kyrkan. Jag skrev om det i ett tidigare inlägg: En glimt av hopp.
 
Det fantastiska taket, med sina målningar. Hela kyrkan, med sin utställning, blev en bild av just hopp. Hopp i en värld där konflikter fortfarande sliter sönder människor och länder. Där en del av våra världsarv alltjämt, bokstavligen läggs i ruiner.
 
I en annan del av kyrkorummet fanns en konstinstallation av konstnären Günther Uecker, från 2000. Verket heter "Verletzungen - Verbindungen" ungefär "Skadeanslutningar". Vierzehn gebrochene Kreuze - fjorton brutna kors. Installationen känns makaber. Den har ett oerhört starkt uttryck. Och det är meningen. Som kristen tänker jag att den ger uttryck för tanken att varje gång en människa blir utsatt för förnedring och för lidande, så är det Gud själv, i Jesus, som utsätts. Vad konstnären har tänkt står det inget om.
 
Jag vet inte om det var avsiktligt. Men installationen hade placerats framför en minnestavla, med namn på offer från första världskriget. Det gav ytterligare en dimension till verket.
 
Ett brutet kors. Och jag tänker på alla människor som på olika sätt lever i utsatthet i vår värld idag. Men inte bara långt borta, utan också här - i  vårt land och i vår stad. Så viktigt det är att tända försoningens ljus, men också att våga leva i försoning och förlåtelse. Trots att det är långt ifrån enkelt.
 
/Elisabet :)
Bila genom Europa / Blogg / Günther Uecker / Lübeck / Mor och dotter blogg / St Maria kyrka i Lübeck / St Mary / The Cross of nails / Vierzehn gebrochene Kreuze / försoning