/ Allmänt / I köket /

Recept på Äppelmarmelad

I lördags var jag hos goda vänner och plockade äpplen, så i helgen har vi gjort både äppelpaj och äppelmos. Idag har jag bakat äppelbröd, gjort äppelmarmelad och ännu mer äppelmos. Nu ryms det inte så mycket mer i frysen.
 
Både äppelbröd och marmelad var nya recept för min del. Bröden smakade tyvärr inte särskilt mycket äpple, men var helt okej som ja... bröd helt enkelt. Äppelmarmeladen däremot blev riktigt kryddstark och god. Receptet är hämtat från boken Kyrkkaffe, bullar, böner och berättelser. Det krävs lite tid på spisen, men marmeladen är annars enkel att göra. Jag minskade ganska rejält på sockret och den blev ändå söt - men god!
 
Äppelmarmelad
 
1 1/2 kg äpplen (ca 15 mellanstora)
6 dl vatten
6 del äppelcider
ca 2 kg farinsocker (jag tog 1,5 kg och kunde ha minskat ytterligare något)
1 tsk riven muskotnöt
1 tsk kanel (jag tog 2 tsk)
1 tsk kryddnejlika
 
  • Skala äpplena, ta bort kärnhusen och skär klyftorna i små bitar. 
  • Koka dem mjuka i vatten och cider.
  • Passera dem och låt dem koka i ytterligare 40 minuter.
    (Jag hoppade över detta moment, och lät dem bara koka i 40 minuter efter att de blivit mjuka, eftersom jag tycker att det är fint att äppelbitar syns i marmeladen. Det mesta blir ändå helt slätt.)
  • Rör ner socker och kryddor.
  • Låt koka i ungefär 40 minuter till så att marmeladen "kokar ihop". 
  • Häll upp marmeladen i varma glasburkar, sätt på lock och ställ burkarna upp och ner tills de svalnat.
Den här marmeladen passar utmärkt till lite starkare dessertostar! Obs -satsen ger betydligt mer marmelad, men jag valde att frysa en del av den. 
 
/Elisabet :)
Blogg / Höstlöv / Mor och dotter blogg / Recept / skördetid / äppelmarmelad / äpplen