/ Allmänt / Resor /

Amazonas djur i riskzonen

Igår besökte vi ett centrum där de arbetar för att bevara Amazonas djur. Det pågår en handel med djur som genererar mycket pengar. En del av dem säljs som husdjur inom landet, andra skeppas iväg utomlands. Djuren som finns på centret har antingen beslagtagits i razzior, eller omhändertagits på andra sätt. 
 
De är alla, på olika sätt, skadade av fångenskapen och behandlas därför utifrån sina egna behov. Tyvärr är det sällan djuren kan släppas ut i det fria, eftersom de inte är vana att klara sig själva. De som inte kan lämnas själva får nya hem, där de behandlas väl. I områden som liknar deras naturliga liv och med rätt mat. Här ovan syns en karantän, för nyinkomna apor.
 
De ansvariga för centret arbetar mycket med undervisning för skolklasser. När barnen involveras och får kunskap om djuren och deras behov påverkar de i sin tur föräldrarna. Förhoppningsvis kan det på sitt minska handeln med djur. 
 
Därför finns det också gott om pedagogiskt material. Som här en genomskärning som beskriver hur sköldpaddan lägger sina ägg.
 
Några av de djur som centret tar hand om.
 
Sjöko
 
Just sjökor eller manater, har centret lyckats placera ut hela 23 stycken i frihet. Det var det första djuren centret arbetade med. Sedan har verksamheten vuxit. Erfarenheten har lärt dem att djuren behöver placeras ut i grupper m minst fem, för att ha en trygghet i en flock. När de placerar ut dem är det väl förberett i ett arbeta med lokalbefolkningen, för att skydda djuren så långt det går. Också i detta involveras barn i området.
 
Här ordnas med maten. Många av djuren har fått helt fel föda i sin tidigare fångenskap och behöver först specialkost för att återhämta sig, innan de vänjs vid den mat som är deras naturliga diet i frihet.
 
 
Utter
 
Guiden beskriver hur de själva får lära sig genom sitt arbete. De insåg att uttrarna måste löra sig att simma, vilket brukar vara mammans uppgift. När de tagits ifrån sin mamma som riktigt små får de alltså inte den kunskapen. Här har de en undervisningsbassäng, där de äldre lär de yngre. Uttrarna är långsamma på land, men riktiga snabbsimmare.
 
Alligatorer
 
 
 
Tigrillo, en leopard.
 
Jag har förstås tagit alltför många bilder. Så det blir fler i ett annat inlägg. Några otroligt fina papegojor, bland annat... och apor. Fast de var svåra att fånga på bild. Otroligt snabba...
 
/Elisabet :)
Amazonas / Blogg / Iquitos / Iquitos Peru Djungel tour / Mor och dotter blogg / Resa / viltvård