/ Allmänt / Resor /

Iquitos bebyggelse

Det tog ett tag innan Iquitos blev intressant för den spanska kolonialmakten. De äldsta anteckningarna som finns kvar talar om att jesuiter kom till platsen på 1750-talet. Men det var först kring 1860-talet som spanjorernas intresse vaknade på allvar. Det var framförallt gummit som var intressant och industrin hör var väl känd och pågick fram till början av 1900-talet. 
 
I Iquitos finns ett antal hus, från den epoken. Huset ovan uppfördes 1897 och kallas för Casa de Hierros (järnhuset). Det är av järn och tillverkades i delar, transporterades på floden och sattes ihop på plats. Konstruktören är Gustav Eiffel, densamma som konstruerade Eiffeltornet.
 
Utmed floden ligger en boulevard, som består av spanska hus från den tiden. Mpnga av dem är vackert kakelklädda. Tyvärr är flera av husen i dåligt skick. Men en del är fortfarande välbevarade. Tyvärr har jag inte så bra bilder härifrån. Området är känt för sina ficktjuvar, så jag har bara några mobilbilder därifrån.
 
 
 
Nere vid floden ligger ett gammalt vrak, som är populärt att klättra upp i för att se solnedgången. 
 
Platsen är en mötesplats både dagtid och kvällstid. Nedanför själva boulevarden finns en marknad för lokalt hantverk, som vi förstås besökte.
 
I stort sett hela Iquitos består annars av enplanshus och enstaka hus med två våningar. Husen är långsmala. I det yttre rummet, mot gatan, har många familjer någon form av företagande. Alltifrån restaurangverksamhet till verkstad. Innanför detta finns själva bostadsdelen och det är inte ovanligt att huset också har en liten innergård.
 
 
/Elisabet :)
Blogg / Iquitos / Mor och dotter blogg / Peru