/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Kejsarens nya kläder och hoppet

Greta Thunberg tillsammans med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres idag, då hon höll ett 3 minuter långt tal på mötet i Katowice. (Bildkälla: Malena Ernmans offentliga facebooksida.)
 
Jag kan inte låta bli att tänka på sagan om Kejsarens nya kläder, av H C Andersen, när jag ser och hör Greta Thunberg tala och hur världen omkring lyssnar. Det hon säger är ingenting nytt, vilket hon själv hela tiden påpekar. Det som är nytt är att hennes ihärdighet och rakhet som får folk att reagera. Världen lyssnar, när ett barn talar och säger sanningen. Precis som barnet i sagan som högt säger det alla tänker: "Kejsaren är naken!" 
 
Och nakna står resten av omvärlden idag, när det forskarare länge talat om nu är ett faktum. Samtidigt finns det fortfarande ledare som väljer att blunda och sticka huvudet i sanden. Ledare som fortfarande lockas av att kläs i de vackraste sidenkläder som sytts, av de konstfullt vävda tygerna.Kläder som kostat en förmögenhet, trots att de inte finns. Rikedomen har landat i bedragarnas fickor, med kejsarens goda minne. För han tror ju att det de säger är sant - den som är vis nog ser kläderna...
 
Greta konstaterar: We have come here to let them know that change is coming whether they like it or not. The people will rise to the challenge. And since our leaders are behaving like children, we will have to take the responsibility they should have taken long ago.
 
Idag publicerades även svenska studenters initiativ till Studentmanifestet. Där studenter från Sverige nu hakar på franska studenters initiativ och kräver ett klimatansvar av sina framtida arbetsgivare. För oss som tillhör den yngre generationen är det här inget avlägset bekymmer, det är något som kommer att prägla våra liv. Vi kommer att leva 2050 och kanske 2075 och 2100...
 
Jag tror att det Greta Thunberg gör, är inte bara att säga sanningen - utan också att ge människor hopp. Hopp om att en förändring trots allt är möjlig, om vi lyckas gå tillsammans nu. Om vi vågar se klart, ta till oss den fakta som finns och agera nu. Och hopp behövs, för när vi vågar hoppas då släpper förlamningarna och det kan det hända saker, på riktigt.
 
Tack Greta, för det du gör! 
 
/Elisabet :)
Blogg / FN / Greta Thunberg / Mor och dotter blogg / bärare av hopp / kejsarens nya kläder / klimat