/ Allmänt / Resor /

Växtkraft

Regnskogen är fylld av växter på alla nivåer. Höga träd, med väster som slår rot på stammen. Sätter du ner en pinne, så skjuter den snart nya skott. Någon sa till mig: om alla människor skulle lämna Iquitos, en stad på ca 600 000 invånare, skulle det inte ta mer än sju månader innan skogen tagit över området igen.
 
Det är inte konstigt att ordet djungel kommit att få betydelsen av något som är svårt att ta sig fram i, eftersom det finns så mycket av allt. Här finns alla nyanser av grönt. Men också alla andra färger och former. I regnskogen finns medicinska växter och det är världens lunga.
 
De höga träden har djuptgående rötter. En del av dem har ett synligt rotsystem, som ser ut som stöttor. Just de här bör en se upp med.
 
De är giftiga. 
 
Blommor finns i alla former och färger. 
 
 
Det som tyvärr inte syns här är hur stora de är. Mpnga av växterna finns i Sverige som krukväxter. Här är de stora buskar eller rent av träd.
 
 
 
Artrikedomen är ofantlig, men i riskzonen. Allt går att göra pengar på. Men förlusterna blir enorma. Som en av arbetarna på viltcentret sa: För en apunge som säljs till husdjur har nio andra dött. Och sällan hamnar några stora summor hos den som fångar apan, utan hos dem längre upp i kedjan. Samma sak när skog skövlas för att odla det vi långt borta frågar efter. 
 
/Elisabet:)
Amazonas Regnskog / Blogg / Mor och dotter blogg / Peru / Rescue center / natur / naturbilder