/ Allmänt / Vardagsprat /

Alla hjärtans dag ända till påsk

Idag är det både Alla hjärtans dag och Askonsdag. Själv tycker jag att det är en fin kombination. Om vi bortser från den kommersialism som just Alla hjärtans dag blivit en symbol för, så står både den dagen och Askonsdagen för kärlek. Kärlek som både ger ut och tar emot, i ett ständigt flöde.
 
Askonsdagen inleder den kristna fasteperioden som pågår fram till påsk. Fastan handlar om att avstå från något, för att ge utrymme för annat. Från att ha varit en i stort sett bortglömd tradition har fastan blivit alltmer uppmärksammad igen, i vår del av världen. Jag tror att vi är många som känner att den behövs. Det finns ett behov av att regelbundet få stanna upp och tänka till kring åra liv. Vad upptar min tid och tar min energi? Vad känner jag är verkligen viktigt i mitt liv? Vad ger mig energi och glädje?
 

För många handlar fastan om att leva enklare. Att välja en enkel kost, kanske undvika kött och äta upp sådant som finns i skåp och frys. Andra väljer att köpfasta och bara köpa det allra mest nödvändiga. En del fastar genom att inte använda sociala medier och inte titta på film och TV. De pengar som sparas skänks till något socialt projekt och tiden används istället för att sköta om relationer. Relationer till familj, vänner och relationen till Gud.

Avstå från något - till förmån för något annat. Det som verkligen känns viktigt att prioritera. Kan det vara något? Låta Alla hjärtans dag få pågå ända fram till påsk, som en kärlekens väg. Hur skulle i så fall din fasta se ut? Vad vill du ska få mer plats i ditt liv? Och vad vill du lämna, eller avstå ifrån, kanske bara under en period eller för alltid? 

/Elisabet :)

Alla hjärtans dag / Askonsdag / Blogg / Mor och dotter blogg / fasta