/ Allmänt / Resor / Sagt, hört, och sett /

Mellan och bortom orden

Efter en vecka ute på Styrsö har vi nu landat i Göteborg. Första stoppet blev konsthallen Röda Sten. En plats jag gillar.
 
Där pågår just nu utställningen "Utom ord". Tre konstnärer arbetar på olika sätt med kommunikationen bortom orden. Kommunikationen bortom bilderna och vad som händer däremellan.
 
Carlos Amorales har skapat ett alfabet, med abstrakta former. Varje bokstav är ett instrument, en octarinas, vilket innebär att varje bokstav har fått en egen ton. Bokstäverna är både grafiska och fonetiska.
 
Att se dem i det speciella rummet som själva hallen utgör, ger ytterligare en aspekt till dem. De råa, kala väggarna, med spår av ungdomars målningar, som gjordes då huset stod öde en period, ger en extra dimension. I sig en kommunikation.
 
 
Carla Zaccagninis verk har titeln: "Elements of beauty, A Tea Set is Never Only a Tea Set." De tomma ramarna representerar verk som attackerats av kvinnor i rörelsen WSPU. En autoguide berättar om målningarna och de olika aktionerna. Betraktaren får lyssna till berättelser som sällan berättats. De egna bilderna fyller ut ramarna.
 
Erkan Özgens bidrag är en fyra minuter lång film med titeln "Wonderland". Muhammed, trettonåring pojke, som är både stum och döv, berättar starkt och uttrycksfullt om de grymheter hans familj och grannar utsattes för när IS belägrade hans hemstad Kobane.
 
Titeln vill lyfta hoppet och längtan efter en annan framtid. Konstnärens förhoppning är att vi som ser detta ska vilja stå upp och kämpa för en värld utan krig. Själv tänker jag att det är en film som borde utmanan oss i den politiska debatt som pågår just nu. Utmana oss att tänka över vårt ansvar för den värld vi lever i. Vårt ansvar att dela med oss av det vi har till den som fråntagits allt.
 
/Elisabet :)
Blogg / Göteborg / Mor och dotter blogg / Röda Sten konsthall