/ Allmänt / Vardagsprat /

En av de vackraste gåvorna

När någon lyssnar,
så öppnas det ett fönster
Frisk luft flödar in.
 
När tiden finns där,
så att orden kan formas,
befrias tanken.
 
Igår skrev jag om vikten av att mötas på rktigt i inlägget Hårda ord och varma hjärtan. En reaktion på den reaktion som uppstod i sociala media efter sveriges förlust mot Tyskland i fotbolls-VM. För att kunna mötas på riktigt kräer det vi att kan lyssna på varandra. Kanske är det något av det svåraste som finns. Att få upleva att bli lyssnad på, kan betyda oerhört mycket.
 
Det finns så många oberättade berättelser. Tankar och erfarenheter som inte kommer fram i ljuset. Kanske för att de är för smärtsamma. Kanske för att de är så sköra och vackra att bäraren är rädd för att de ska gå sönder. Andra berättelser hålls kanske inne för att bäraren inte fått rätt tillfälle att dela dem med någon. En av de största gåvorna vi kan ge varandra är utrymme. Ett rum för lyssnande. En av de vackraste gåvorna vi kan ge varandra är tid och odelad uppmärksamhet.
 
Det fantastiska är att när vi ger en sådan gåva till någon annan så brukar vi få så mycket tillbaka. När vi möter varandra på djupet så sker något hos båda parter. Både hos den som lyssnar och den som delar med sig. 
 
Jag har skrivit om konsten att lyssna ett antal gånger. Helt enkelt för att jag tycker att det är viktigt och för att det ger så mycket att vara en lyssnare.
 
Lyssna. Bara.
När vi inte lyssnar.
Lyssna mer. Prata mindre.
 
/Elisabet :)
Att få andra att blomma / Blogg / Lyssna / Mor och dotter blogg / att vårda en relation / konsten att lyssna / relationer / tankar om livet