/ Allmänt / Vardagsprat /

Är vi hjärntvättade?

Låt ditt hjärta förstå
vad din hjärna inte kan begripa.
 
Tänk om vi alla kunde lära oss att förstå lite mer av hjärtats språk. Det språk som handlar om att lyssna, mer än att tala. Att lyssna bortom orden och att lyssna bortom mina egna behov. Då tror jag att vår värld skulle bli betydligt varmare att leva i. 
 
Den här veckan har jag tänkt mycket på detta med konsumtion. Tänkt mycket på alla de signaler som sänds ut i samband med detta - signaler om att vi ska köpa oss både det ena och det andra, eftersom "det är vi värda". Och människor handlar. Handlar det de behöver, men också mycket annat. Kanske blir det en tillfällig tillfredsställelse, men så kommer det dagar efteråt. Dagar då prylarna bara blir till ytterligare ägodelar som tar plats i våra liv.
 
I vår kultur tycks det idag självklart att lyssna och tillfredsställa det egna behovet. Att det ibland drabbar andra, tycks inte vara något problem. Det är ett konkret resultat av det individualistiska tänkandet. Men med det följer också en oerhört stor ensamhet. Både en fysisk sådan och en existentiell. Människan är skapad till gemenskap. Det säger både vetenskaplig forskning och mänsklig erfarenhet. Vi mår bra av att göra saker för andra. Det gör oss rent av lyckliga. Vi förväntas sträva efter frihet och oberoende, men de flesta av oss längtar efter en gemenskap där vi känner tillhörighet och trygghet.
 
Så låt oss lyssna mer efter vad våra hjärtan har att säga oss, mindre efter allt som konsumtionssamhället försökt få våra hjärnor att tänka. För handen på hjärtat - är inte den senaste veckans reklamutskick, via alla tänkbara media, rakt in i våra privat liv genom våra telefoner - något av en hjärntvätt? Vill vi verkligen ha det så?
 
/Elisabet :)
Black Friday / Blogg / Gemenskap / Mor och dotter blogg / individualistiskt samhälle / konsumtion / köpstopp / lycka