/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Begränsningar och möjligheter

När vi lär oss att se gränserna för våra förmågor,
lär vi oss också att se möjligheterna.
 
Patrik. Hagman
i boken 
Sorgens gåva är en vidgad blick
 
Jag slås ofta av att vi i dödens och sorgens närhet kommer så nära livet. I den närheten kan vi också lära oss att leva mer sant, eftersom blicken skärps. Jag förstår varför Patrik Hagman har gett sin bok om sorgen fokus på just blicken.
 
I livet möter vi sorg på olika sätt. För ett antal år sedan mötte jag begreppet "smådödar" och det har jag använt mig av sedan dess. Det är erfarenheter som gör riktigt ont och som kräver ett sorgearbete. Som när en relation tar slut, när vi mister att jobb eller när vi som barn tvingas att flytta fast vi inte vill. Erfarenheter av separation och av att livet inte alltid blir som vi har tänkt oss.
 
Ibland gäller de där erfarenheterna också oss själva. Som när vi inser att vi inte klarar allt det där vi skulle vilja klara av. När kroppen säger ifrån, eller själen. Det kan vara som att dö en smula, när vi inte längre känner igen oss själva. Men om vi vågar gå in i den sorgen och landar i insikten kan det hjälpa oss att se så mycket mer. Begränsningar leder också till möjligheter.
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Patrik Hagman / Sorgens gåva är en vidgad blick / död och liv / smådödar