/ Allmänt / Resor / Sagt, hört, och sett /

Svartsjö slotts mörka historia

För en vecka sedan gjorde mannen och jag en tur ut till Färingsö för att besöka Äppelfabriken. På vägen stannade vi till vid Svarsjö slott och tog en tur i den fina parken. Eftersom slottet var öppet tittade vi in även där. Det har genomgått en stor renovering och är riktigt fint. Men de har även sparat en del partier för att vi ska kunna se historiens spår.
 
Slottet byggdes på 1730-talet och är i rokokostil. Det hade sin storhetstid fram till 1782, då drottning Ulrika Lovisa avled. Efter det användes slottet mest i samband med kunglig jakt. Under 1800-talet stod Svartsjö slott mer eller mindre oanvänt och började förfalla. 1888 beslöt rikstaden att slottet skulle få en helt ny funktion, med Oscar II:s medgivande. Det byggdes om till tvångsarbetsanstalt. Det vackra yttre kom att innehålla något betydligt mindre vackert.
 
Slottets 44 rum fylldes av celler, i form av något som närmast går att beskriva som burar. De 337 cellerna hade metallväggar och gallerdörrar av trä. De som skulle vistas här, fångarna, var män som inte kunde försörja sig, många var hemlösa och saknade ekonomiska tillgångar. Detta betraktades som ett lagbrott.
 
I ett av rummen har en cell byggts upp för att visa hur det såg ut. Slottet fungerade som anstalt mellan 1891-1966. Under 1920-talet ändrades inriktningen och det blev en öppnare anstalt, där jordbruk var en del av behandlingen. 
 
Flera av rummen har fått nya, handgjorda tapeter. Pappret är gjort av linnelump. Varje bit är 53 x 63 cm, som sedan limmats ihop till våder och grundmålats med limfärg, för att sedan dekormålas.
 
Inspiration till mönstren kommer från en bit tapet som hittades på vinden.
 
 
Ett helt fantastiskt vackert rum, som är entréehall i mitten av byggnaden. Vilket vackert trägolv!
 
Ännu en fin, handgjord tapet. Slottet är en vacker plats att besöka. När vi var där erbjöds en tårtbuffé, men för oss var det snarare lunchtid, så vi valde att fortsätta till Äppelfabriken, som planerat.
 
/Elisabet :)
Blogg / Färingsö / Mor och dotter blogg / Svartsjö slott / Turist i närområdet