/ Allmänt / Boktips /

Boktips - Här är jag nu

Jag gillar själv att få tips om bra böcker, så nu och då skriver jag om böcker jag gillar. För att det ska gå lättare att hitta tipsen har jag nu skapat en egen kategori för detta här på bloggen. Ofta läser jag böcker som avkoppling. Men jag tycker också om att läsa sådant som väcker tankar och då är det förstås extra givande att diskutera dem med andra. Ibland har jag varit med i bokklubbar. När en sådan grupp består av människor från olika livssituationer och yrkesgrupper, brukar det bli extra givande. 
 
Den här boken tipsades jag om av en vän, som läser en hel del. Vi pratade om böcker som handlar om vänskap - och då fick jag den här i min hand.
 
Här är jag nu, är skriven av Karen Campbell. Hon har tidigare arbetat som polis och var en period anställd på Glasgow City Councils informationsavdelning. Jag kan tänka mig att de erfarenheterna fnns med när hon skriver. Personporträtten är starka och det känns som att de kommer mig som läsare nära. Att boken dessutom tar upp ett aktuellt tema i vårt samhälle, gör att den känns både äkta och angelägen.
 
Deborah är drygt 40 år. Hon har vårdat sin sjuka man ett antal år och nu har han dött. Sorgen och tomheten vill ta över hennes liv. Då väljer hon att bli volontär i en ideell organisation som arbetar med att stötta flyktingar. Hon blir mentor till Abdi, som kommit till Scottland tillsammans med sin fyraåriga dotter Rebecca. Både Abdi och Rebecca bär på trauman sedan livet i Somalia. Rebecca har slutat prata. 
 
Mötet mellan Deborah och Abdi börjar trevande, men så småningom växer en vänskap fram emellan dem och Deborah får också en fin relation till Rebecca. Det är en ömsesidig vänskap och de växer alla tre i den relationen, på olika plan. Där finns hos dem alla sorg, som behöver få utrymme och där finns en längtan efter glädje, ljus och hopp i livet. Berättelsen vävs fram och där finns både väntade och oväntade händelser i deras liv som ruskar om läsaren. Det är en bok som berör och som också ger insikter om hur vårt förflutna påverkar vårt nu och lyfter fram värdet av vänskap.
 
Läs den - och ge den gärna vidare till fler.
Och har du tips på böcker som du tror att jag skulle uppskatta - eller någon annan - så skriv gärna en kommentar. Då blir jag glad!
 
/Elisabet :)
Blogg / Boktips / Här är jag nu / Karen Campbell / Mor och dotter blogg / Vänskap / relationer