/ Allmänt / Vardagsprat /

En försmak av sommar

I lördags tog jag och maken cyklarna till Ulriksdals slott. Vilken dag! Solen lyste från en klarblå himmel och det var runt 20 grader varmt och vi är fortfarande i April! Helt otroligt. Slottet byggdes under åren 1638-1645 åt Jakob De la Gardie. Sitt nuvarande utseende fick det under 1700-talet.
 
Orangeriet är numera ett skuloturmuseum, öppet under sommarmånaderna. Men hela parken är öppen för besökare året om. I lördags var vi många som hittat dit.
 
Men parken är stor, så utrymme saknas inte. I Engelska parken ligger det här fina lusthuset.
 
 
Den här helgen har knopparna slagit ut på många träd runt om i stan, även här i parken.
 
Det är något speciellt med den första, skira grönskan. Det spelar ingen roll om det i datorn ligger hur många bilder av det här slaget som helst. Varje år måste undret fotograferas på nytt. Bara för att det är så vackert och för att det är fantastiskt att se hur de till synes döda grenarna får nytt liv.
 
Småkrypen är vakna sedan länge.
 
 
Parkens planteringar är också på gång. Den uppmärksamma ser att en bröllopsfotografering pågår intill.
 
 
Nere vid vattnet i Edsviken blåser det.
 
 
Slottskapellet byggdes 1863-65 och är det tredje kapellet som funnits i anslutning till Ulriksdals slott. Idag används det mest för dop och vigslar, vilket gör att dte tyvärr sällan är öppet för besökare.
 
Idag är det Annandag påsk. En dag som hjälper helgen att landa i mitt medvetande. Jag tror att vi skulle behöva fler annandagar i våra liv. Dagar för eftertanke och en möjlighet att smälta det som livet för med sig.
 
I närheten av slottet finns en helt fantastisk trädgård, som är väl värd ett besök när sommaren närmar sig. Ulriksdals slottsträdgård har, när det är säsong, även självplock och där finns ett fint café med godsaker. Här skriver dottern om ett besök där för några år sedan och ett inlägg om just självplock, gjort av mig.
 
/Elisabet :)
Blogg / Edsviken / Mor och dotter blogg / Solna / Turist i närområdet / Ulriksdals slott / Uriksdals slottkapell