/ Allmänt / Vardagsprat /

Så kort tid

Ett tak av rosa blommor. När körsbärsträden i Kungsträdgården blommar vallfärdar stockholmarna dit. Så fort de börjar blomma sprider sig ryktet i ilfart. Instagramflöden svämmer över av rosa bilder. Och nog är det andlöst vackert! Ingen dålig gåva som den svenske kungen fick av den japanske kejsaren då Stockholm var kulturhuvudstad 1997/98.
 
Torsdagen förra veckan hade vi besök från Umeå och ett måste var förstås att besöka träden, som just börjat slå ut. Jag tror att körsbärsblommorna för många av oss är en symbol för våren. De blommar på bar kvist och berättar om livskraft och glädje. I Japan är körsbärsblomman "Sakura", en nationalsymbol och står just för förnyelse och hopp, men också förgängelse. Det sista är inte så konstigt, med tanke på blommans korta livslängd. 
 
Min kusin Anna är lika fotointresserad som jag och blommor är favoritmotivet. Det gäller att komma riktigt nära och i jämnhöjd med motivet - oavsett om det befinner sig högt upp så att en får kättra, eller gör att fotografen behöver krypa på marken... 
 
Fyra dagar senare blommade alla träden. Alla blommor tycktes slå ut på en och samma gång.
 
Stora, ljuvliga klasar.
 
Idag var det Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården och jag var där ännu en vända. Det har gått ytterligare sex dagar och i stort sett alla blommor har blommat över. Det går så fort! Knappt två veckor...
 
Kanske är det också därför vi älskar dem så mycket och fascineras av dem. De är så synliga, så påtagligt levande, sprakande och vackra, men under en kort tid. Så falnar de och träden fylls av gröna löv. Livet går vidare. Den som vill se dem, när de blommar måste skynda dit. En påminnelse om att faktiskt leva livet här och nu, att inte skjuta upp det som är viktigt till i morgon. En påminnelse om att fundera över vad som faktiskt är viktigt i våra liv och vad som inte är det.
 
(Bilderna där träden just börjat blomma togs den 18 april. Full blomning den 22 april och sista bilden togs idag, den 28 april.)
 
Bilder från festligheterna Körsbärsblommans dag 2016 och 2018
 
/Elisabet :)

Blogg / Kungsträdgården / Körsbärsblommans dag / Körsbärsträd / Mor och dotter blogg / liv och död