/ Allmänt / I köket /

Hemlagade vårrullar

I dag har vi ägnat oss åt lite matpyssel härhemma. Det är inte svårt att göra egna vårrullar, men det tar lite tid och kräver handarbete. När fler hjälps åt är det kul! Ett perfekt pyssel med tid att prata och så blir det förstås dessutom väldigt gott. För dig som vill prova kommer här ett recept, som vi lärt oss för många år sedan av en thailändsk vän, som var i Stockholm för volontärarbete under ett år. Receptet är beräknat för ca 5 personer.
 
Du behöver:
 
5 morötter
3 salladslökar
ca 15 champinjoner
1 burk minimajs
ca 200 gr glasnudlar
persilja alternativt koriander
ostronsås*
fisksås*
degplattor för vårrullar* 
ett vispat ägg som "klister"
olja för fritering
 
* = bild finns nedan
  • Koka glasnudlarna, enligt förpackningen. Slå av vattnet och klipp dem korta.
  • Skär alla grönsaker fint.
  • Stek dem några minuter, så att de blir mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.
  • Blanda alla grönsaker tillsammans med de kokta och klippta glasnudlarna.
  • Vik vårrullarna enligt någon av instruktionerna nedan.
  • Fritera dem.
Servera vårrullarna invirade i salladsblad och mynta. (Om du gillar mynta förstås! Härhemma är det lite olika med den saken.) Doppa dem i sötsur sås.
 
Tips: Degplattorna köps frysta och de tinar fort! För att de fortfarande ska hållas kalla och även gå att frysa om, brukar jag blöta en handduk i kallt vatten och lägga omkring dem.
 
Här presenteras nu två olika sätt att vika vårrullarna. I den första varianten läggs fyrkanten ut med en bredsida mot dig. Lägg på lagom mycket fyllning, närmast dig. Pensla med det vispade ägget utmed nederkanten.
 
Ta långsidan närmast dig och vik över fyllningen.
 
Pensla på först den ena sidkanten och vik en kant över fyllningen.
 
Gör samma sak på den andra sidan.
 
Rulla sedan paketet med fyllningen ifrån dig.
 
Fäst också den sista delen genom att först pensla den med ägg.
 
Så här ser de färdiga rullarna ut, innan de friteras.
 
I den andra varianten av vikning, placeras degarket med en flik emot dig. (Tänk på att bilden är tagen framifrån. Fyllningen ligger alltså närmast den person som gör rullen. Och dne kommer att rullas framåt.) Lägg på den mängd fyllning du vill ha.
 
Därefter viker du ihop paketet som en kuvert. I det här fallet behöver du inte pensla de första vikningarna.
 
Första när hela rullen ska fästas ihop penslas nedre delen med ägg.
 
Så här ser den rullen ut då den är färdig. En del väljer att använda mjöl utblandat i lite vatten, i stället för ägg, för att "limma ihop" rullen. 
 
Frysta degplattor. Numera finns de att hitta i vanliga mataffärer ibland, men säkraste sättet att hitta dem är att gå till en affär specialiserad på asiatisk mat.
 
Så här ser de såser ut som vi använder. Den till vänster är en fisksås och den högra är gjord på ostron. Om någon av er läsare känner till bra veganska alternativ så får ni gärna tipsa om dem!
 
Ikväll passade vi på att sitta på balkongen och njuta av maten. Vilken sommardag det har varit! Känns gott att få lite mer av sol och värme innan hösten kommer ordentligt!
 
Här hittar du ett annat recept på vårullar, gjorda med rispapper. Dessa friteras inte och vi brukar ofta äta dem med jordnötssås. De är perfekta att göra när det finns olika rester i kylskåpet, som passar att äta kalla.
 
Smaklig måltid!
/Elisabet :)
Mor och dotter blogg / blogg / recept