/ Allmänt / Resor /

Sommarens bästa badplats!

I närheten av Stockholm finns det gott om utflyktsmål. För en vecka sedan besökte mannen och jag Trosa, med sina fina trähus utmed ån. På hemvägen stannade vi till vid Tullgarns slott, i Vagnhärad.
 
Vi var där en måndag och allt var stängt. Både själva slottet, caféet med butik och av toaletterna var endast handikapptoaletten öppen. Men, parken är fin i sig och eftersom byggnaderna var stängda var vi i stort sett ensamma på plats. Ibland är det helt klart en fördel att det är stängt... I alla fall för den som söker lugnet. 
 
Här och var finns platser för att slå sig ner och njuta.
 
 
Det här fina huset var ett stall 1757-1846. Då byggdes ett nytt stall och byggnaden gjordes om till "Kavaljersflygel". Här fick "kavaljererna", hovmännen, bo tillsammans med gäster. Sedan 1960-talet har det fungerat som ett vandrarhem för hovets anställda.
 
Parken är en blandning av stilar från 1600-tal till 1900-tal.
 
Den här platsen har varit bebodd sedan medeltiden. Vid 1500-talets slut byggdes det första slottet, som kallades för Stureborgen. Det revs 1720 och det nuvarande slottet började byggas. På 1780-talet byggdes det om och gjordes både högre och större. Det var då slottet fick sitt nuvarande utseende.
 
 
På baksidan är det minst lika vackert, där slottet öppnar sig mot vattnet.
 
 
Vilken utsikt!
 
Nedanför trappen breder Tullgarnsviken ut sig.
 
Vi fortsatte ner till bryggan.
 
 
Här fanns ytterligare ett fint litet hus, men vackra snickerier.
 
Och så bryggan förstås.
 
Med sin fina badhytt. Den var dock låst och inte tillgänglig för allmänheten. Men visst är det väl fint!? Här stannade vi en bra stund och njöt på bryggan och i vattnet. Helt klart sommarens finaste badplats och där det även var riktigt varmt i vattnet.
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Sverigesemester / Trosa / Turist i närområdet