/ Allmänt / I köket /

Valnötsbröd från Vallstena

Häromdagen bakade dottern valnötsbröd. Det är en favorit härhemma. Trots det gör vi det inte så ofta och därför känns det alltid lite lyxigt när det väl blir av. Brödet är egentligen enkelt att göra, men kräver lite tid, eftersom det ska jäsa tre gånger. Fler har blivit bjudna på brödet och jag har fått en fråga om receptet, så här kommer det. Receptet här hämtat från min favoritkokbok Under valnötsträdet, av Anna Bergenström och Fanny Bergenström. Brödet är jättegott som det är, men passar också utmärkt till ost och den lite kryddstarka äppelmarmeladen jag gjorde första gången förra året.
 
De rekommenderar valnötsolja i degen, vilket jag bara använt en gång. Det går utmärkt att använda olivolja. Just valnötsolja är ganska känslig. Den måste vara färsk, eftersom den härsknar lätt. Därför har vi sällan någon sådan hemma.
 
Enkel fördeg av:
2 dl tjock yougurt
2 dl ljummet vatten
1 pkt (50 g) jäst
3 dl grahamsmjöl
 
Till själva degen behövs dessutom:
ytterligare 2 dl ljummet atten
2 rågade tsk salt
3-4 msk honung
3 msk valnötsolja eller olivolja
100 g valnötter
12 dl vetemjöl
 
Gör så här: 
  • Smula jästen i en bunke, häll över och rör tills jästen är upplöst.Tillsätt yougurt och grahamsmjöl och rör igen.Täck bunken och låt fördegen jäsa en timme.
  • Blanda nu ner ljummet vatten, salt, honung och olja. Tillsätt valnötterna (Jag brukar stöta dem grovt i en mortel.) och resten av mjölet. Knåda degen ordentligt. Täck bunken och låt degen jäsa en timme.
  • Ta upp degen på bakbordet och knåda den ordentligt igen. Forma den antingen till en stor limpa, eller två mindre. Skåra brödet med en vass kniv. Låt det jäsa övertäckt i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  • Grädda brödet i 10 minuter, sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare ca 40 minuter. (Eventuellt något kortare tid om du gjort två bröd.)
  • Låt brödet salna under en handduk. Det här brödet fungerar bra att rosta.
Här finns ett recept på det bröd jag oftast bakar hemma. Ett grundrecept som är lätt att variera, beroende på vad som finns i skafferi och kylskåp.
 
/Elisabet :)
Anna Bergenström / Blogg / Fanny Bergenström / Mor och dotter blogg / Under valnötsträdet / Valnötsbröd / brödrecept