/ Allmänt / Vardagsprat /

Julens fokus finns i barnets blick

Det är få högtider som innehåller så många förväntningar och bilder av hur firandet ska vara, som julen. Vi matas av vackra bilder och redan i november får vi veta vilken årets julklapp förväntas bli. Mat ska köpas och lagas. Familjetraditioner sammanlänkas. En del väljer att kliva av och firar en alternativ jul, eller ingen alls. Samtidigt lägger sig andra för att sova med en orosklump i magen, eftersom julen innebär konflikter. Somliga ser en helg av ensamhet framför sig, samtidigt som andra känner förväntan och längtan efter den gemenskap värme och närhet som väntar.

Julen kommer, oavsett om vi vill det eller inte. Vare sig vi hunnit det vi har tänkt eller inte. Julen kommer oberoende av vårt förhållande till firandet. Den kommer till oss, inte på grund av eller tack vare oss. Julen är inte beroende av dig eller mig, eller någon annan. Julens verkliga fokus finns i ett litet barns blick.

Julen kräver egentligen ingenting av oss, samtidigt som den kräver allt. Immanuel, betyder Gud med oss – och det är hela julens budskap, samlat i ett namn. Gud vill komma oss nära. Gud vill följa med oss också dit ingen annan går, för att ge oss den närhet och trygghet vi behöver. Gud älskar oss, förutsättningslöst. Samtidigt visar Gud sitt eget beroende av oss, genom att komma som ett barn. För att överleva måste barnet födas, näras och bäras av människor. Maria och Josef, fick det första uppdraget att vara föräldrar, med allt vad det innebär. Men samma uppdrag ges till oss alla.
 
I Matteusevangeliets 25 kapitel säger Jesus: Allt vad ni har gjort mot en av dessa mina minsta, det har ni gjort mot mig.[1] Och han pratar om hungriga, törstiga, nakna, sjuka och människor som sitter i fängelse.[2] Listan kan göras mycket längre. Julen handlar både om att bli totalt sedd och älskad för den jag är, av Gud som känner mig utan och innan. Men också om utmaningen att i min tur se på min omvärld och mina medmänniskor, med samma kärleksblick som Gud. Julen kräver ingenting av oss och samtidigt kräver den allt.

Under fyra veckor har vi tänt ljusen, ett efter ett, för att påminna oss om Guds kärleksbudskap. Det är ljus som talar om hopp i vår värld som verkligen behöver hopp. Ljusen berättar om värme, närhet, ömsesidighet. Ljusen berättar om bärande, delande, att få ta emot och att få bidra. Julens hemlighet är gemenskapen och delaktigheten. Gud säger - du är inte ensam, jag är här. Men Gud säger också – här är jag, jag behöver dig. Jag behöver dina händer, dina fötter, dina ögon och ditt hjärta. Immanuel – Gud med oss.

/Elisabet :)


[1] Matt 25:40
[2] Matt 25:35ff

Blogg / Gud med oss / Immanuel / Mor och dotter blogg / ett barns blick / jul / tankar om julen
#1 / / Anonym:

Så fint skrivit och förklarat som vanligt. Tack Elisabet!

Svar: Tack - vem du än är! Önskar dig en God jul!
Morochdotters