/ Allmänt / Resor /

Fjärilar i Amazonas

Det finns förstås fortfarande platser och foton från vår resa till Peru att visa, så nu och då kommer det att dyka upp sådana inlägg en tid framöver. Det är ju också ett sätt för mig att låta resan dröja kvar. En god eftersmak.
 
En av dagartogna i Iquitos, tog vi en flodbåt för att besöka ett fjärilshus.
 
Ett informativt besök, pedaogiskt upplagt. Men det var tur att vi hade en egen tolk med, för guiden pratade tyvärr inte något annat än spanska. Guide berättade om fjärilens olika stadier. Här på bordet syns puppor i olika faser, alla är levande.
 
Där fanns även ett antal olika larver, mer eller mindre vackra.
 
Guiden sa lite skämtsamt att de vackraste fjärilarna ser fulast ut som larver. Och att de vackraste larverna med andra ord också blir minst iögonfallande som fjärilar. Vet inte om det stämmer. Naturens egen rättvisa?
 
Alla olika fjärilsarter har sin faoritväxt. Intressant nog har växten/trädet en förmåga att försvara sig mot inkräktarna, vilket gör att när ett träd bliit invaderat utsöndrar de sedan ett ämne som gör att fjärilarna inte vill komma dit på en tid och växten får möjlighet att återhämta sig.
 
Delar av, och ibland hela växten dör, eftersom bladen sedan blir mat när larven utvecklats. Äggen tar mellan tre till åtta dagar att utvecklas till en larv. 
 
Den kortaste fasen i en fjärils liv är just den som fjäril. En del av dem lever inte mer än två dagar i den formen, andra upp till två veckor.
 
När de kommer ut som fjärilar är de fullvuxna och moga att para sig direkt. Honan sänder ut en doft, som hannarna kan känna på flera kilomets avstånd. De kan då komma flera stycken för att få möjlighet att para sig och det är honan som väljer vem det blir. 
 
Beroende på art kan honan lägga enstaka ägg, i kluster eller hundratals på samma plats. Fjärilarna lägger i genomsnitt mellan 100-300 ägg. Men en del arter lägger bara ett dussin. Men av de befruktade äggen är det bara ett fåtal som överlever. Andra äts upp av insekter, eller dör helt enkelt.
 
Det är ändå fascinerande att se hur olika de är i form, färg och storlek.
 
Enda sättet att hålla i en fjäril, utan att skada den. Om du små fjunen, som finns på vingarna går av, så kan den inte flyga.
 
Så vacker, också som död. I fjärilshuset tog de vara på en del av vingarna och gjorde smycken av dem.
 
 
Men varför inte ha dem, levande, som en hatt? Dottern, som fick agera tolk, inte bara åt oss utan för ytterligare besökare som inte kunde spanska. Så det fick bli på engelska.
 
/Elisabet :)
Amazonas / Blogg / Iquitos / Mariposario / Mor och dotter blogg / Peru / Resa i Peru / fjärilar