/ Allmänt / Boktips / Vardagsprat /

Ibland hittar en ett guldkorn

Inför vår julresa var jag inne på Myrorna och köpte en hel hög med böcker. Fördelen med att gå där och plocka är att det går att få en rejäl hög böcker (i mitt fall sju), för samma pris som en pocketbok i en vanlig bokhandel. Nackdelen är att det inte alltid är de senaste titlarna och de som är mest omtalade just nu. Men ibland går det att göra riktiga fynd. Som den här boken, som jag gärna tipsar om.
 
Det är författaren Yasmin Crowthers debutbok, skriven 2006. Hon är uppvuxen i London med en iransk mamma och en engelsk pappa. Bokens huvudpersoner delar samma förutsättningar. Den handlar om den vuxna dottern Sara, i London, som försöker förstå sin mamma Maryam, som är uppvuxen i bergen i gränstraken mellan Afghanistan och Iran. En mamma som alltid har haft en del inom sig som Sara aldrig har kunnat nå fram till. Vi får möta Sara som gör sin resa i sökandet efter förståelse och Maryam som gör sin resa där vi får möta både den unga Maryam och den äldre kvinnan.
 
Det är en kryddstark bok och titeln känns helt rätt. Texten målar upp bilder av hur omgivningen ser ut och hur personerna har det. Bilderna är fyllda av färger, dofter och känslor. Boken berättar på ett respektfullt sätt om både glädje och sorg, om svåra upplevelser och enkla, vardagliga. Den berättar om kärlek och både förmåga och oförmåga att nå fram till varandra. Den säger också viktiga saker om vad det kan innebära att leva med två världar inom sig själv och hur viktigt det är att låta de olika världarna finnas, sida vid sida. Läs den. Det är en bok jag gärna skulle vilja diskutera med andra.
 
/Elisabet :)
Blogg / Boktips / Mor och dotter blogg / Saffransköket / Yasmin Crowther