/ Allmänt / Vardagsprat /

Martin Luther Kings dag

Hör upp! Lyssna!
 
Idag firas Martin Luther Kings dag. I Sverige är det ingen helgdag, men den uppmärksammas ändå på flera håll. Ikväll delas Martin Luther King priset ut i Norrmalmsyrkan i Stockholm. Ett pris som Sveriges kristina råd, Equmeniakyrkan och Kristna fredsrörelsen står bakom. I år går priset till Domino Kai, för sitt arbete för romernas rättigheter i Sverige.
 
Jag känner inte pristagaren. Men jag vet hur väl vi behöver människor som står upp för mänskliga rättigheter också idag. Människor som inte ger sig, när många omkring anser att det de vill göra är omöjligt. Människor, som likt Martin Luther King, vill och orkar leva helgjutna liv. När han var en ung teologistudent, på väg att bli baptistpastor, konstaterade han:
 
”Som pastor kommer jag att ha två uppgifter. Å ena sidan måste jag försöka förändra själen hos individer så att deras samhällen kan förändras. Å andra sidan måste jag försöka att ändra samhällena så att individen får en förändring. Därför måste jag bry mig om arbetslöshet, slum och ekonomisk osäkerhet. Jag är en varm förespråkare av det sociala evangeliet.”
 
Tro och politik hör ihop. Det kommer vi aldrig ifrån. Och alla människor har vi någon form av tro, en värdegrund som vi agerar utifrån och lever efter. Men ibland är det som att vi gömmer oss bakom någon falsk blygsamhet - att det inte skulle spela någon roll vad vi gör. Men också små handlingar gör skillnad.
Stig Dagerman uttrycker det så fint i en dikt:
 
Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. 
Endast en sak kan du göra, en annan människa väl. 
Men detta är redan så mycket, att själva stjärnorna ler. 
En hungrande människa mindre betyder en broder mer.
 
Ibland behöer vi se på saker med lite perspektiv.
/Elisabet :)
Blogg / Martin Luther King / Martin Luther King priset / Mor och dotter blogg / Mänskliga rättigheter / Stig Dagerman / citat