/ Allmänt / Foto /

Vad bilden kommunicerar

Idag hade jag förmånen att lyssna till en fotograf som berättade om sitt arbete och hur hon tänker kring bilden. Anna Hartvig arbetar på Södertörns Högskola, söder om Stockholm. En skola vars motto är: "Vi ser verkligheten med andra ögon". Detta har hon tagit fasta på när hon nu arbetat med bilder till skolans nya hemsida, som kommer att lanseras i mars. Det är alltid spännande att lyssna på yrkesmänniskor som kan sitt arbete och som också kan förmedla det de håller på med till andra. 
 
Det var en öppen föreläsning, men många som satt i publiken var förstås studenter på något av skolans medieprogram. Anna talade om hur hon tänker då hon skapar en bild. Hur skolans ledord får komma till uttryck och vilken känsla hon vill förmedla. För mig förstärktes det av att hon, då hon berättade om bilderna, namngav människorna som var med. Eftersom jag själv kan ha svårt att minnas namn, men kämpar med det eftersom jag vet hur mycket det betyder för den andre, så vittnar det om respekt. Vittnar om att människan är viktig i sig och inte bara som ett motiv. Det syns också i bilderna.
 
Här är Anna i arbete, när hon själv blir fotograferad av en student.
 
Själv tycker jag inte att det är helt enkelt att fotografera människor, men det är spännande. Varje människa är sin egen historia och att få det att tränga igenom i en bild är en utmaning. Många av oss blir stela så fort en kamera kommer i närheten, trots det ständiga fotograferandet idag - eller kanske just därför. 
 
/Elisabet :)
Bilder / Blogg / Mor och dotter blogg / Södertörns Högskola / Tankar kring fotografering / foto / kommunikation