/ Allmänt / Vardagsprat /

Doften av ett hem

Jag dammar vitrinskåpet. Där finns saker vi köpt, ärvt och fått i gåva. Där trängs saker vi har minnen kring och loppisfynd, vars historia ingen av oss känner. När trasan arbetar tänker jag på allt det där vi samlar på oss och vilken tyngd det har. Tyngden av att ge oss en historia och ett sammanhang och tyngden av ägodelar vi ska släpa omkring på. För tyngden kan ju vara både postiv och negativ. Vara av värde eller bli en onödig börda.
 
Det finns så mycket att tänka och tycka kring ägande. En del väljer att leva minimalistiskt och gör det till en livsstil att leva med så lite som möjligt, för att ha plats att andas och ekonomi för annat än saker. Andra gör tvärtom, fyller sina liv och sina bostäder med saker. För somliga är det viktigt att det är nytt och inne. Andra väljer att omge sig med saker som har en historia. Personens egen historia eller andras.
 
Det sägs att det går att säga mycket om en person genom att se hennes hem. Det stämmer nog. Även om det inte säger allt. Tingen berättar sitt, färgerna sitt och bokhyllorna sitt. Men där finns också annat som skapar en atmosfär i ett hem, som dofter. Kanske finns där spår efter kökets kryddor, efter naturupplevelse, eller krukväxter. Spår av dofter från sådant som plockats hem och sådant som funnits där länge. Det sägs att vi undermedvetet reagerar på dofter, eftersom många minnen är förknippade just till doft. Ett hem inger också känslor, som lugn eller energi. Ett hem påverkas förstås av hur människor mår. Om det är ett hem fyllt av kärlek eller konflikter. Om det finns bådadera, eller något helt annat.
 
Märkligt hur tankarna kan gå igång när jag dammar vårt vitrinsåp...
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / hem / hemkänsla / tankar om livet
#1 / / Hanna Karlsson:

Vad intressant att läsa om dina tankar. Ibland sätts tankarna igång av de mest vardagliga sakerna.

Svar: Precis så. I ärlighets namn går nog min hjärna ofta på högvarv. Den ena tanken leder till den andra. Ett sätt att få utlopp för det är för min del att blogga. Och det är förstås alltid kul när det ger gensvar hos andra. Tack för respons!
/Elisabet :)
Morochdotters