/ Allmänt / Boktips / Resor /

I ett oväder ska man helst vara två

Hennes bilder utstrålar kärlek, närhet och värme. Berättelserna visar alltid en stor respekt för människan, oavsett om hon är liten eller stor. Bilderna skapar nyfikenhet i sin detaljrikedom och där finns en lekfullhet och ett djup, som talar till både barn och vuxna. Just nu finns det en utställning på Millesgården om Lena Andersson och hennes konstnärskap. Här visas många av böckernas orginalmålningar, men här finns också bilder på Lena själv och hennes egna tankar kring vad som har format henne och hennes liv.
 
Vid flera tillfällen nämns erfarenheten av att drabbas av tuberkolos som 5-åring. Hon och två sjuka småbröder behandlas på ett sjukhus utan föräldrarna i närheten, under 2,5 års tid. Det framgår inte hur långa perioderna på sjukhuset var, men hur strängt barnen behandlades. Redan då tog hon hjälp av berättandet, för att hantera situationen.
 
Bilden ovan är hon själv och barnbarnet, som inspirerat till böckerna Mollan och mormor och Mollan och bullarna.
 
Lena Andersson hör till en generation som lärde sig mycket utantill i skolan, både dikter och sånger. 
 
Det var roligt att lära sig utantill, men jag undrade ofta vad jag skulle ha alla de där verserna och ramsorna till. "Du lär inte för skolan - du lär för livet." sa min fröken. Och tänk, hon hade faktiskt rätt! För hela livet har jag kommit ihåg de där dikterna och sångerna som jag lärde mig då. De ligger kvar i huvudet, kanske på små hyllor i hjärnkontoret, och när som helst kan jag plocka fram dem ur minnet och läsa för någon. Bra va!
 
Här sitter Maja i sitt hus och funderar över detaljer, växter och på bordet bredvid är det dukat för jordgubbstårta.
 
Storm-Stinas morfars hus.  Han som lärde henne hur en ska tas med stormar i livet. Att möta dem ensam är läskigt, mörkt och utsatt.
 
I ett oväder ska man helst vara två. Och så ska man ha ordentligt på sig, så att man kan möta en storm, sa morfar och tog på sig oljerocken.
 
Jag är färdig, sa Stina.
 
Det var en härlig storm och nu var Stina inte ett dugg rädd. Morfar hade rätt! Man ska vara två i ett oväder.
 
En bok är lik en trädgård som du bär i din ficka. (Arabiskt ordspråk) Det är sant i dubbel bemärkelse när en läser Lena Anderssons böcker. Böcker som handlar om livet och där trädgården och naturen är viktiga delar i allt som händer.
 
/Elisabet :)
Berättelsens magi / Blogg / Lena Andersson / Millesgården / Mor och dotter blogg / Storm-Stina / barnboksförfattare