/ Allmänt / Resor /

Mariagården - ett smultronställe

När jag och mannen besökte Stenungsund i början av veckan hittade vi ett smultronställe. Inte långt från centrum, med ett industriområde på ena sidan och en större väg på en annan, finns Mariagården.
 
Gården byggdes någon gång mellan 1770-1790. 1989 blev huset byggnadsminnesförklarat och har sedan dess renoverats av hantverkare som använt sig av gamla tekniker, för att bevara husets själ.
 
På somrarna drivs här ett café och vi passade på att äta lunch i den här fina lilla salongen.
 
Mariagården har fått sitt namn efter Maria Johansson. Hon levde på gården tillsammans med sin man Herman från 1899, tills hon dog 1943, 98 år gammal. Marias dräng och granngårdens ägare arrenderade marken och fortsatte att bedriva jordbruk här fram till 1960-talet.
 
Orginalfragment av färg och tapeter har plockats upp när när renoveringen har gjorts.
 
Så fina tapeter!
 
Och pelargonerna känns ju helt rätt här!
 
Huset är timrat och byggt i två hela våningar. Under några år i början av 1900-talet hölls skola här. Sedan kommunen tog över Stenunge by, som området kallas, har den pedagogiska verksamheten faktiskt kommit tillbaka.
 
I trädgårdens odlas både blommor och grönsaker. Allt är väl beskrivet för de besökare som kommer. Den trädgårdsansarige finns på plats ett par dagar i veckan för att också svara på besökarnas frågor. Mycket av trädgårdes skötsel görs inom ramen för ett projekt för daglig verksamhet.
 
Här odlas även kulturväxter som är viktiga att bevara. 
 
Text på skylt 1: Mor Kristins spritböna.
Bönan som växer här har sitt ursprung i Östergötland, närmare bestämt Kisa. I början av 1900-talet levde mor Kristin i ett torp utanför Kisa där hon odlade sina bönor. Kristins granne fick några bönor i bröllopsgåva och gav sedan ett par till fröuppropet
 
Text på skylt 2: Fröuppropet 2002-2005
Tanken med fröuppropet var att hitta äldre, unika frösorter som inte var kända. En del av arbetet gick ut på att dokumentera berättelser som var kopplade till fröerna och deras ägare.
 
Barnen har sin egen plats på Mariagården. Barnens trädgård består av en lekstuga, ett antal land och en kompost, där barnen får grava och leka på egen hand. Eftersom den lilla gården var full av barn kunde jag inte fotografera där, därför fick det bli en lite begränsad bild...
 
En otroligt fin plats. Att trädgården ligger nära en stor väg märks ändå inte. Här är det lugn som råder. En plats att andas på. Mer bilder från trädgården och den lilla nybyggda skvalpkvarnen kommer i ett senare inlägg.
 
/Elisabet :)
1700-tals gård / Blogg / Mariagården / Mor och dotter / Mor och dotter blogg / Stenunge by / Stenungsund / byggnadsminne / trädgård