/ Allmänt / Resor /

Mariagårdens trädgård

Igår skrev jag om Mariagården i Stenunge by, där det sommartid finns ett litet fint café i det timrade huset från 1700-talet. Men där finns inte bara ett café, utan också en riktigt fin liten trädgård.
 
I ett nybyggt orangerie finns en vacker miljö att vistas i.
 
Här finns också pedagogiskt material för både barn och vuxna som vill upptäcka trädgården och omgivningarna.
 
 
Barnen har sin egen trädgård, som jag skrev om i förra inlägget. Men där finns också andra land, med både grönsaker och blommor. En del av dem innehåller kulturhistoriska arter som ska bevaras.
 
 
 
 
 
Runt om fanns små fina koppar utplacerade för att kunna vara vattenhåll för insekter.
 
Ytterligare ett hus från 1700-talet finns på området, men är utarrenderat till en privatperson. Västergården är byggt någon gång 1770-90. Eventuellt är den undre delen av huset ännu äldre.
 
Ytterligare versamheter knyts till platsen, för att berätta om hur en äldre gård ofta var uppbyggd. Här är ett nybyggt söhus, ett bohusländskt ord för fårhus.
 
Det senaste tillskottet är en skvaltkvarn. Stenunge å har flera små vattenfall och har därför haft många kvarnar tidigare. Som mest lär där ha funnits 13 stycken. En skvaltkvarn kräver inte så mycket vatten för att drivas.
 
En fin plats att återvända till!
 
/Elisabet :) 
Blogg / Bohuslän / Mariagården / Mor och dotter / Mor och dotter blogg / Stenunge by / Stenungsund / Sverigesemester / semester i Sverige / trädgård