/ Allmänt / Vardagsprat /

Den som frågar får ofta

Jag har i hela mitt vuxna liv bott i lägenhet och alltså inte haft tillgång till någon trädgård. Ändå har det sällan saknats bär, frukt och grönsaker att äta färskt eller att spara i frysen. Dels har jag givmilda vänner som frågar mig när de har ett överskott, men utöver det drar jag mig heller inte för att fråga när jag går förbi trädgårdar där de uppenbarligen har mycket av något. I år har vi kunnat äta äppelmos konstant hela året, kompletterat med andra sylter och kompotter på frukt och bär. Hela Stockholm hade äppelår i fjol.
 
Varje år vid den här tiden har jag spanat in en trädgård i närheten med tre stora fläderträd på tomten och igår hade jag turen att en av ägarna var ute när jag gick förbi, så jag frågade om de ville dela med sig av lite fläderblommor. Mannen tittade först lite undrande på mig.
- Fläder? Har vi fläder?
- Ja, det är träden borta i hörnet med stora blomklasar.
- Jaha, ja, vi har inte så bra koll.
- Skulle det vara okej att plocka lite?
- Javisst! Inga problem.
 
Så nu står en omgång saft för att mogna i kylen och ytterligare en laddning blommor ligger i frysen för att kunna användas senare. Ändå syntes det knappt att jag plockat något på träden. Och jag tänker på hur stort värde det finns i att ta kontakt med människor omkring oss, på olika sätt...  När vi vågar fråga om något får den som fått frågan möjlighet att dela med sig. När vi ber om hjälp får en annan människa möjligheten att hjälpa. Nör jag frågar, tror jag ocksp att det blir lättare för den andre att i sin tur be om hjälp, eller fråga efter något. I delandet och i hjälpande finns ofta en väldigt glädje. Vi mpr helt enkelt bra av att finnas till för varandra.
 
Recept på flädersaft.
 
/Elisabet :) 
Blogg / Fläderblomssaft / Flädersaft / Mor och dotter blogg / fläder