/ Allmänt / Vardagsprat /

Glädje i stunden

Den som försöker äga en blomma
får se dess skönhet vissna.
Men den som bara ser en blomma på fältet
kommer alltid ha den med sig.
 
Paulo Coelho
i boken Brida.
 
Orden stannade kvar hos mig. Orden om blomman. När jag läste dem hade jag just plockat in en bukett blommor, från en dikesren. Jag visste att de inte skulle hålla länge där på mitt köksbord. En dag senare låg redan kronbladen som strössel på duken. 
 
Hade jag försökt äga blomman? Ja, så skulle det kunna uttryckas. Ett annat sätt är att känna glädjen i stunden. Glädjen i att se blommorna växa, att plocka dem och att fylla en vas med deras skönhet. Njuta i stunden. 
 
Visst borde vi oftare ställa oss frågan med vilken rätt vi tar för oss av skapelsen. Fråga om det verkligen är nödvändigt att leva som jag gör och konsumera som jag gör. Visst borde vi oftare fundera över jämlikhet och hur världens resurser fördelas och förvaltas.
 
Men den lilla blomman i vägrenen ger mig inte dåligt samvete. Tvärtom tror jag på vikten av att låta sig själv ta vara på och njuta av det vackra som finns omkring oss just nu och att även få plocka med sig en bukett eller två hem. För när vi lär oss att verkligen njuta av och ta vara på det vackra, då tror jag också att vi blr varsammare i vårt möte med skapelsen. Eller som någon sa vid ett tillfälle - barn som lär sig namnen på blommorna, lär sig också att skydda dem.
 
Med det skrivet, måste jag samtidigt erkänna att jag faktiskt inte vet vad den här lilla blomman heter. Så tala gärna om det för mig.
 
/Elisabet :)
Blogg / Brida / Mor och dotter blogg / Paulo Coelho / blommor / blommors namn / citat