/ Allmänt / Boktips /

Sommarläsning

Ett litet boktips inför sommaren är väl aldrig fel? Det här är inte någon ny bok. Den skrevs redan 2009 av Kathryn Stocket och kom på svenska året därpå. Niceville, tre kvinnor, två världar, en historia.
 
Berättelsen utspelar sig i Amerikanska södern i början av 1960-talet. Miss Skeeter återvänder till Jackson i Missippi, där hon är uppvuxen, efter att ha avslutat sina universitetsstudier. Hennes dröm är att bli författare. Tillbaka i hemstaden inser hon att det inte är helt enkelt som kvinna att hitta det jobb hon vill ha. Hon får jobb på en lokaltidning där hon ska skriva en spalt med husmorstips. Själv vet hon inte mycket om ämnet, så hon tar hjälp av en väninnas hushållerska. Ju fler gånger de möts desto mer känner Miss Skeeter hur det skaver. Svarta och vita lever i två helt olika världar och Miss Skeeter reagerar på hur hennes jämnåriga behandlar de anställda. Mötet med hushållerskan Aibileen och dennes vän Minny leder till ett omaka och farligt samarbete. De börjar skriva en bok tillsammans om svarta kvinnors erfarenheter som hushållerskor i vita familjer.
 
Berättelsen utspelar sig under samma period som medborgarrättsrörelsen var aktiv i USA. Många förändringar skedde under kort tid och långt ifrån alla gillade vad som skedde. Boken speglar en tidsperiod, men det är också en bok om vänskap och kärlek mellan människor som stöttar varandra.
 
Kanske har du, som jag, sett filmen som kom 2011. En riktigt bra film, men boken ger fler perspektiv och har ett större djup.
 
/Elisabet :)
Blogg / Boktips / Kathryn Stockett / Mor och dotter blogg / Niceville