/ Allmänt /

A World of Love

Patricia Piccinini ställer just nu ut på konstmuséet Arken, utanför Köpenhamn. En utställning som kryper under skinnet. Den australienska konstnären utmanar genom sina installationer där det mänskliga uttrycket blandas med sagoväsen och science fiction. Det är en debatt med det samhälle vi lever i och ställer frågor hur långt vi människor är beredda att gå. Här finns klimatförändringarna och de högteknologiska möjligheterna. Här möts hybrider, med människor och gränserna är inte självklara. Bilden ovan är ett självporträtt.
 
Patricia Piccinini framför ett av sina verk. Hennes gestalter är ofta i människostorlek. Där finns barn och vuxna. Gränserna mellan det djuriska och mänskliga är inte tydligt. Själv skriver hon: 
 
Det handlar inte så mycket om att ge djur mänsklig egenskaper,
som att erkänna vår gemensamma djuriskhet.
 
Installationerna är långt ifrån självklara. De kan tolkas på många olika sätt. Där finns både känsla av obehag, men också varm kärlek. Närhet och avstånd.
 
Det mänskliga möter något annat, svårtolkat. Där finns en ömsesidighet, men också frågor om utnyttande. Och vem som drar nytta av vem.
 
En vacker vänskap, mellan pojken och det som kanske är en blandning av en sjöjungfru och en sjöko. 
 
En skog av 3000 plantor, som en äng. Plantor som representerar äggstockar eller fallossymboler. Är det hybrider eller har de skapats som reservdelar?
 
 
 
 På många sätt fungerar mina figurer som metaforer
för dem som är fråntagna sina rättigheter och hålls utanför.
Är dessa väsen vackra eller grymma? Det beror på vilken
normalitet vi tror på. (Patricia Piccinini)
 
 97 % av människans DNA  och orangutangens är desamma. Är detta en ny art? 
 
Hur länge ska den här grismammans barn få leva? 
Kommer de att användas till organdonation? Har vi rätt
att skapa nya livsformer för att rädda människoliv?
Är ett liv mer värt än ett annat? Vem avgör det? (Moderatorn)
 
En utställning som väcker många olika känslor och som ställer viktiga frågor. Ibland kan en behöva påminna sig om utställningens namn: "En värld av kärlek". Finns att se till 8 september 2019.
 
 
/Elisabet :)