/ Allmänt / Vardagsprat /

En tur i Hagaparken

Igår promenerade jag en sväng i Hagaparken. Här tillbringade vi mycket tid, när vi bodde intill Odenplan. En park med gott om utrymme, för många människor. Här finns promenadstråk (och förstås även plats för löpare), picknick-områden. pulkabacke, skogspartier för kojbyggande barn, Brunnsviken, fjärilshuset, koppartälten och mycket mer... 
 
Vilken underbar sol vi har just nu. Sol och knallblå himmel. Även om det också betyder delvis isiga vägar och kalla vindar så är det fantastiskt och gör gott ända in i själen.
 
Ekarna står på parad.
 
Jag klättrade upp till lilla Haga. En fin liten plats för barnen. Sedan jag var här sist har husen blivit lite mer slitna. Men det är fortfarande en fin plats. 
 
Det är inte så väl skyltat för att hitta dit. Men husen ligger i backen i närheten av Koppartälten och inte så långt ifrån grunden till det Stora Hagaslottet, som aldrig blev färdigt. Här hittar du ett inlägg jag gjorde när jag själv hittade platsen för några år sedan.
 
Inte långt därifrån ligger grundmurarna till ett skrytbygge som aldrig blev färdigt. Slottet började byggas 1787 och Gustav III var själv engagerad i bygget. Tanken var att skapa en siktväg mellan det kungliga slottet och Stora Hagaslottet. Men bygget avstannade när kungen dog 1792. Då arbetade 800 personer på bygget. Istället användes mycket av det beställda teglet till kadettskolan som byggdes samma höst, vid Karlbergs slott.
 
I träden intill har något skapat ett par matplatser för småfåglar. 
 
Ett så fint initiativ!
 
Gustav III:s paviljong, som byggdes 1787. Arkitekt: Olof Tempelman.
 
Brunnsviken i motljus. Själv tankar jag ljus så ofta jag kan och nog längtar jag tills värmen kommer tillbaka igen. Men allt har sin tid och så ska det vara. Också längtan har sin tid.
 
/Elisabet :)
Blogg / Brunnsviken / Gustav III / Hagaparken / Lilla Haga / Mor och dotter blogg / Stockholms parker